Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Ikone moderne umetnosti: Šukinova kolekcija

Muzej Fondacije Luj Viton, 22. X 2016 - 20.II 2017.

Izložba "Ikone moderne umetnosti: Šukinova kolekcija" predstavlja novi iskorak u dugoročnoj saradnji između Fondacije Luj Viton sa jedne i Muzeja Ermitaž i Puškinovog muzeja sa druge strane. Kolekcija Sergeja Šukina je prvenstveno posvećena francuskom slikarstvu i umetnicima pariske scene. Kvalitet umetničkih dela, njihov broj i simbolični karakter ovih remek dela, ali i bliski lični odnosi koje je Šukin uspostavljavao sa umetnicima u Francuskoj i Rusiji daju ovoj kolekciji jedinstveni status.

Od kraja 19. veka Sergej Šukin, jedan od vodećih moskovskih industrijalaca bio je u stalnim kontaktima sa istaknutim umetnicima i kolekcionarima kao što su Leo i Gertruda Stajn, ali je i lično posećivao ateljee avangardnih slikara kao što su Mone, Matis i Pikaso. To je presudno uticalo na stavranje njegove fantastične zbirke. Ovaj vizionar moderne umetnosti imao je u svom posedu ukupno 263 dela koja su krasila njegovu moskovsku palatu. Posle Oktobarske revolucije i Drugog svetskog rata kolekcija je podeljena između moskovskog Puškinovog muzeja i sankt-peterburškog Ermitaža.

Izložba "Ikone moderne umetnosti: Šukinova kolekcija" traje od 22. oktobra 2016. do 20. februara 2017. godine u pariskom Muzeju Fondacije Luj Viton. Izloženo je 130 dela, uključujući 29 Pikasovih, 22 Matisove slike, 12 Gogenovih, 8 Moneovih, 8 Sezanovih, 8 Maljevičevih...

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari