Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Barišnjikov, Metafizika tela

Izložba fotografija Roberta Vitmena

Moskovski Centar za fotografiju "Braća Limijer" organizuje od 12. oktobra 2016. do 22. januara 2017. godine izložbu američkog fotografa Roberta Vitmena pod nazivom "Mihail Barišnjikov- Metafizika tela". Oko 60 fotografija sovjetsko-američkog baletana i koreografa, jednog od najvećih umetnika baletske umetnosti u njenoj istoriji, po prvi put će biti prikazano Moskovljanima.

Pet kretaivnih susreta Vitmena i Barišnjikova u periodu od 1990. do 2015. godine rezultovali su izuzetnim fotografskim serijalima. U kakvim god okolnostima da su sarađivali, Vitmen je nepogrešivo "hvatao" očaravajuću gracioznost i veliku harizmu Mihaila Barišnjikova. Pesnik Josif Brodski je, diveći se umu, intuiciji i umetničkom talentu Mihaila Barišnjikova, napisao: " Moram da kažem, kada gledam Barišnjikova na sceni- osećaj je potpuno zapanjujući! Čak pomišljam da se tu uopšte ne radi o baletu. To je, po meni, čista metafizika tela!" Obojica su napustili Sovjetski Savez 1970-ih i postali dugodišnji prijatelji.

Robert Vitmen, fotograf neobuzdanog duha, svoj opus je stvarao od Brazila i Kube, do Rusije i Meksika... Fotografišući ljude širom sveta, ali ponajviše kao hroničar Njujorka, uvek je iznova otkrivao ljudskost koja nas sve ujedinjuje. Njegov pristup je veoma sličan američkoj školi ulične fotografije. Takođe, radio je kao fotograf za vodeće svetske magazine i reklamne agencije (Esquire, Cosmopolitan, Men’s health, Women's health, Travel and Leisure, BBDO, McCann Erickson...).

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari