Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Znanje je svetlost

Knjižara El Ateneo Grand Splendid, Buenos Ajres

El Ateneo Grand Splendid je najpoznatija knjižara u prestonici Argentine Buenos Ajresu. Britanski list "The Guardian" proglasio ju je 2008. godine za drugu najlepšu knjižaru na svetu.

Izgradnja ovog objekta je počela davne 1860. godine po projektu arhitekata Peroa i Armenjola da bi 1919. godine u njoj bilo otvoreno pozorište Teatro Gran Splendid. Svodove ove eklektične građevine freskopisao je italijanski umetnik Nazareno Orlandi, a karijatide je izvajao Troiano Troiani. Već krajem dvadesetih godina pozorište je pretvoreno u bioskop. 2000. godine zgrada je renovirana po projektu Fernanda Manconea, zadržavši mnoge delove pozorišta (balkone, mnobrojne arhitektonske detalje, čak i crvene zavese) i dobila sadašnju namenu. Knjižara El Ateneo Grand Splendid zauzima površinu od 21000 kvadratnih metara, poseti je više od milion turista i u njoj se proda preko 700 000 knjiga godišnje.

 

Fotografije: DoseVikimedija

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari