Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Knjiga iz Kelsa

Raskoš iluminiranih manuskripta

Book of Kells je jedno od najvećih kulturnih blaga Irske i jedinstveni primer srednjovekovne hrišćanske umetnosti. Poznat po bogatstvu ukrašavanja i složenosti od prve stranice bazirane na kompoziciji oko reči, inicijala i portreta, do sitnih detalja koji se koriste da istaknu tekst. Brilijantnim bojama. Zanimljivo je kako su iluminatori radili najfinije rukopise mikroskopski precizno vekovima pre poznatih uveličavajućih sočiva. Od 2012. godine knjiga uživa status svetskog kulturnog blaga (World Heritage).

Knjiga iz Kelsa, poznata i kao knjiga sv. Kolumba, je oslikani rukopis Jevanđelja na latinskom jeziku. Rukopis je dobio ime po mestu Kels, gde se vekovima nalazio u manastiru. Danas je izložen u biblioteci Triniti koledža u Dablinu. To je veličanstveni molitvenik koji je najverovatnije nastao na škotskom ostrvu Joni, gde je 597. godine preminuo sv. Kolumba. Datirana je između 725. i 825. godine i često se smatra za sveti rukopis načinjen za prenos svetiteljevih moštiju iz starog u novo svetilište, a ne praktičnim liturgijskim rukopisom.

Sastoji se od četiri Jevanđelja Novog zaveta zajedno s još nekoliko tekstova. Tekst Jevanđelja uglavnom je preuzet iz Vulgate, iako postoje delovi iz nekih drugih prevoda Biblije, poznatih kao Vetus Latina. On je najraskošniji i najbogatije ukrašen iluminirani manuskript od mnogih načinjenih u Irskoj, Škotskoj i Severnoj Engleskoj krajem 7. i početkom 8. veka, i smatra se vrhuncem stila poznatog kao „ostrvski rukopisi”.

 

Priredila: Milena Stefanović

Fotografije: vk.com

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari