Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Kolo

Jelena Janković, fotografije

Narodni ples spada u deo kulturnog identiteta jednog naroda. Ansambl "Kolo" kao institucija čuva naše tradicionalno nematerijalno (igra, pesma) i materijalno (nacionalni kostim, nošnja) kulturno nasleđe. Pokazivanje različitosti podstiče svest o važnosti očuvanja. Oblici kola kod Srba nisu raznovrsni, ali zato postoji bogatstvo u načinu izvođenja i igranja, melodiji i fascinantnoj ornamentici na nošnji.

Ansambl Kolo je osnovan 5. maja 1948. godine u Beogradu od strane Vlade Narodne Republike Srbije. Sa radom je, zvanično, počeo deset dana kasnije a prve probe su održane u muzičkoj školi „Stanković. Ansambl narodnih igara Srbije, kako se zvanično ovo društvo zvalo prilikom osnivanja, ima za cilj da sakuplja, obrađuje i čuva sveopšte narodno igračko, pevačko i muzičko blago. Ansambl Kolo na umetnički način interpretira igre i pesme srpskog naroda i etničkih grupa i populariše ih preko svojih koncerata u Srbiji i u inostranstvu.

Ansambl Kolo je u dosadašnjih 60 godina postojanja priredilo više od 5.000 koncerata pred oko 10 miliona gledalaca u najprestižnijim koncertnim salama:Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Boljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, Kembridž teatar i Grand kazino uŽenevi. Svoje današnje ime Kolo, Ansambl narodnih igara i pesama NR Srbije dobija 1953. godine, a ime su mu dali sami igrači.

 

Fotografije: Jelena Janković Photography

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari