Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Zimski dvorac 1917. godine

Karl Kubeš, fotografije

Zimski dvorac (rus. Zimniй dvorec) u Sankt Peterburgu je bio službena rezidencija ruskih imperatora od 1732. do 1917. godine. On je jedan od najznačajnijih spomenika ruske barokne arhitekture, tačnije rokokoa. Nakon Februarske revolucije, dvorac je postao sjedište Privremene vlade. Godine 1922. dvorac je pripojen državnom muzeju Ermitaž. Dvorac je sagrađen u periodu 1754—1762. po projektu italijanskog arhitekte Bartolomea Rastrelija.

Zimski dvorac ima 1.057 soba, 1.786 vrata i 1.945 prozora. Glavna fasada je 150 metara duga i 30 metara visoka. U prizemlju se uglavnom nalaze činovničke prostorije, prostorije za osoblje, galerije i sale. Na prvom spratu se nalaze glavne prostorije i apartmani carske porodice. Na drugom spratu se nalaze sobe i apartmani za visoke dvorjane i funkcionere. Velike sale koje je koristio dvor su bile uzduž hodnika koji je počinjao od Jordanskog stepeništa.

 

Izvor: Gosudarstvennый Эrmitaž. The State Hermitage museum

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari