Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Meteorolog

Evgenija Arbugajeva, fotografije

Vjačeslav Korotki je ekstremni samotnjak. On je polarnik (polyarnik), meteorolog specijalizovan za Severni pol. Poslednjih trideset godina živeo je na ruskim brodovima, a od nedavno je nastanjen u Kodovarici, arktičkoj meteorološkoj stanici, gde ga je država poslala da meri temperaturu, snežne padavine i vetrove. Stanica se nalazi na rubu poluostrva koje zadire u Barencovo more. Najbliže naseljeno mesto udaljeno je od njega sat vremena vožnje helikopterom. Ima ženu, ali ona živi daleko, u Arhangelsku. Nemaju dece. Prilikom retkih poseta Arhangelsku, teško se nosi sa gradskom bukom i saobraćajem. Korotki ima šezdeset i tri godine. Počeo je karijeru kao entuzijasta koji je romantičarski zamišljao ogromne otvorene prostore i uslove koji vladaju na Arktiku. Slušao je o njima na TV-u, ali nikada nije sasvim verovao. Polarnici su bili poput kosmonauta, istraživači Sovjetskog saveza. Danas ih je sve manje i manje. Ko još želi da živi tako?

Evgenija Arbugajeva, fotografkinja koja je odrastala u arktičkom gradu Tiksi, dva puta je boravila kod Korotkija. Ona kaže: „Gradski svet mu je potpuno stran i on ga ne prihvata. Došla sam do njega sa idejom o usamljenom pustinjaku koji je pobegao od sveta zbog nekakve teške drame, ali to nije tačno. On uopšte nije usamljen. Nekako, samo nestane u tundri, u snežnim olujama. On nema osećaj za sebe kao što ga drugi ljudi imaju. Kao da je on sam vetar, ili vreme.“

 

Izvor: newyorker.com     Fotografije: evgeniaarbugaeva.com

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari