Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Šarm analogne fotografije - Anton Korbijn

Galerija C/O Berlin, 7.11.2015- 31.01.2016.

Galerija C/O Berlin  nudi ekskluzivnu šetnju kroz retrospektivnu izložbu fotografija Antona Korbijna povodom 60. rođendana i obeležavanja četiri decenije rada ovog holandskog fotografa, video i filmskog režisera, tokom kojih su njegovi portreti definisali javni imidž i vizuelni identitet rok zvezda, umetnika i slavnih iz sveta filma i kultnih ličnosti kojima je bio fasciniran.

Kao što su portreti vizuelnih umetnika  od Aj Vejveja do Rihtera. ili  fotografije kostimiranih autoportreta koji predstavljaju njegovu ličnu mitologiju – Sid Višus, Zapa, Lenon, Prisli… Još od 70-ih Korbijn kao “skriveni član” bendova putovao je na turneje praveći uspešne fotografije, prvenstveno sastava “Dipeš mod “i “Ju-tu”, ali i mnogih drugih… Među rane portrete muzičara izdvajaju se mladi Dejvid Bouvi u svojoj stidljivosti ili nepodnošljiv intenzitet Majlsa Dejvisa.

Tražeći ličnu autentičnost u kontekstu kulturne industrije u kojoj danas dominira lakirani glamur estradne fotografije., Kurbijn je svetlopisao u svom melanholičnom crno – belom maniru izbegavajući linije kroz sirovu zrnastu strukturu (gde je spontano dolazilo do zamagljenih kontura) i oštre kontraste, koristeći ih kao resurs za stil. Njega nije zanimala savršena fotografija, već ljudi.  Njegove fotografije govore i otkrivaju trenutke lične bliskosti.  beskrajne nijanse intimnosti, transponujući trenutke u večnost. Na njima se vidi da je fotografisao neko kome se veruje.

Izložbe je podeljena na dve postavke, u prizemlju i na spratu galerije pod nazivom “Anton Korbijn. Retrospektiva Dubine Holandije & 1-2-3-4”, na kojoj se mogu videti portreti rok zvezda od kojih mnoge nisu viđene. Po poglavljima izložbe se prati promena u estetici. Od 1989. prelazi na kolor fotografije uz korišćenje filtera, a 1990. njegovi kvadratni portreti imaju poseban kvalitet koji stvara veštačku patinu kroz posebnu tehniku štampanja.

Njegove fotografije su fantastična svedočanstva istorije rokenrola.

 

 

Priredila: Milena Stefanović

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari