Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Dekubomania

Danilo Mančić

Rođen sam 1983. godine u Pirotu. Završio sam Umetničku školu u Nišu, na smeru za dizajn grafike. Tokom 2007. godine patentirao sam u Zavodu za intelektualnu svojinu autorske radove pod nazivom: Etno pop kubizam i Etno senzualizam, koji su izraz ličnog umetničkog senzibiliteta. Od 2013.godine objavio sam novi termin i radove pod nazivom Etno pop surealizam i s njim u vezi likovni postupak kolažiranja (Dekubomania), rad predstavljen na samostalnoj izložbi 2014.godine.

Dekubomania : Ovaj termin označava postupak reinvencije prvobitno surealističke metode pravljenja kolaža pod nazivom Kubomania, rumunskog umetnika i nadrealističkog pesnika Gerasima Luke. Reč je o dekonstrukciji prvobitne zamisli i uvođenju dekorativne šeme, pravilne podele ravni na jednake ornamentalne delove umesto isecanja slike na kvadratiće kakav je slučaj u tehnici Kubomania. Dekubomania je postmodernistički rimejk Kubomanie, trag novog čitanja, preispitivanja i prezentovanja dela u novom vremenu.

O radovima : Ovi radovi nastali su na relaciji umetničkog istraživanja od likovne ka primenjenoj umetnosti, (dizajnu) s ciljem da problematizuju i ukažu na nepostojanje strogih granica između njih u savremenom umetničkom izrazu. Oni ilustruju moguću primenu novih paterna (dezena) u industrijskom i tekstilnom dizajnu različitih upotrebnih predmeta. Radove karakteriše interesovanja za postmodernistički ornamentalizam, dekorativnost i mešavinu istorijskih stilova koji vode poreklo iz moderne umetnosti druge polovine XX veka i prve decenije XXI veka. Različite suprotstavljene šeme, stilski kodovi iz istorije umetnosti dozvoljavaju međusobne transformacije, preobražaje. Oni treba da postavljaju pitanja gde su granice i razlike između visoke i popularne umetnosti, između lepih umetnosti i folklora (narodne umetnosti).

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari