Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije

Kruševac, 19.XI 2015 -19.I 2016.

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba "Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije" iz fundusa Muzeja u Prištini. Deo dragocene i veoma značajne zbirke koja se od 1999. godine nalazi u Etnografskom muzeju u Beogradu, čine odevni predmeti i nakit s Kosova i Metohije koji datiraju s kraja 19. i prvih godina 20. veka.

Haljetak, jelek, libada, dolama, anterija, samo su deo odevnih predmeta koje su izrađivali profesionalni majstori - terzije, a ponosno nosili viđeniji stanovnici kosovsko metohijskih čaršija s kraja 19 veka. Statusni simbol srpskih trgovaca i zanatlija bio je džubet. "Odeća je izrađivana od čohe, pamuka, somota i svilenog brokata a ukrašavana zlatovezom i čipkom. Neizostavni deo bio je i filigranski nakit koji je svojom lepotom isticao suptilnost žena, ali i snagu i moć muškaraca u patrijahalnom društvu", ističe direktorka etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković.

Otvaranje izložbe "Etnogrgrafsko nasleđe" bila je prilika i da se kruševačka publika bliže upozna sa zanatsko-umetničkim veštinama starih kosovsko metohijskih majstora, koji su nastojali da svoju svakodnevnicu oplemene i ulepšaju odećom i nakitom, predstave deo dragocene zbirke i kulturne baštine južne srpske pokrajine.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari