Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Fama o velosipedima

Razvoj bicikla, 1850-1920

1818. godine baron Karl fon Drajs od Badena osmislio je izgled za "jureću mašinu" na dva točka. Sastojala se od dva točka, koji su se nalazali ispod sedala i kormana, a pokretala se tako što se vozač stopalima odupirao o zemlju. Takođe nazivan i "Drajsin" ova sprava nije stvorena iz mode već iz neophodnosti- njen tvorac je tražio zamenu za konje koji su umirali od gladi prethodne zime usled erupcije vulkana Tabora 1815. godine. Njegov izum je nadahnuo i druge proizvođače u Engleskoj i Francuskoj koji su stvorili sopstvene dvotočkaše nazivajući ih "velosipedi" ili " konji za dendije". Ova novotarija je postala pravi hit, ali je njena šira primena ograničena propisima protiv njih koji su doneti u mnogim gradovima. Naime, zbog neravnih ulica u to vreme vozači su često na trotoarima obarali pešake. Tokom narednih nekoliko decenija izumljeni su i trotočkaši i četvorotočaši koji su se pokretali ručicama ili pedalima. Sve do 1860-ih ljudi nisu skupili hrabrosti da podignu stopala iznad zemlje i balansiraju na dva točka.

Nije sigurno ko je prvi ugradio ručice i pedala na vozilo, ali to je bila najvažnija inovacija. Ona je i dokazala da je moguće upravljati vozilom balansirajući i simultano okrećući pedala bez padanja. Kada je strah jednom pobeđen vozači su želeli da voze sve brže i brže. Najjednostavniji način da se to uradi bilo je povećanje prečnika prednjeg točka što je omogućeno zamenom drvenog točka- točkom sa zateznom žicom. Veličina prednjeg točka bila je uslovljena dužinom jahačevih nogu. Ovi novi bicikli sa velikim prednjim i malim zadnjim točkom popularno su nazvani "peni" po novčiću i njegovom najmanjem rođaku. Mnogi bicikli tog doba nazivani su i "bone shakers" jer vožnja na gvozdenim točkovima bez amortizera nije bila baš najudobnija.

"Peni" bicikli su se koristili na takmičenjima u vratolomnim vožnjama, ali je visina vozačevog sedišta dovodila do strašnih padova i povreda. Javila se potreba za jednako brzim biciklima kojima  se može bezbednije upravljati. Zahvaljujući pronalsku lanca 1880. godine, Džon Kemp Starli je 1885. godine predstavio Rover  Safety bicikl, prvi masovno popularan bicikl koji lancem povezuje prednji i zadnji točak slične veličine. Do ranih 1890-ih proizvođači su stavili i gume na točkove čime su odredili i osnovnu formu bicikla za sledeći i naredne vekove.

 

Izvor: Mashable

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari