Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Univerzalni jezik geometrijskog ornamenta

Rita Willaert, fotografije Burkine Faso

Burkina Faso nipošto nije područje koje ne posećuju turisti, ali u podnožju brda, sa pogledom ka suncem okupanoj zapadnoafričkoj savani, nalazi se neobično selo: kružni kompleks od 1,2 hektara ukrašen zemljanom arhitekturom.  Tu se nalazi rezidencija poglavice, kraljevskog dvora i plemstva plemena Kasena koji su ovaj region naselili još u 15. veku. To ih čini jednom od najstarijih etničkih grupa u Burkini Faso.

Do ovih retkih fotografija došli smo zahvaljujući Riti Vilert koja je posetila selo Tiebele 2009. godine (sve fotografije možete pogledati ovde). Selo se održava izuzetnom zatvorenošću i nepristupačnošću za turiste kako bi osigralo i očuvalo integritet svoje zajednice te zaštitilo lokalne tradicije. Postoji zanimanje za razvoj ovog područja kao važne destinacije kulturnog turizma, u cilju razvijanja ekonomskih resursa koji bi očuvali autentičnost, ali to je prilično delikatan proces.

Putnik-blogerka Olga Stavrakis (TravelwithOlga.com) je takođe posetila ovaj kraj 2009. godine. Evo šta je zapisala: "Tek posle godinu dana dugih pregovora dopušteno nam je uđemo u kraljevsku palatu kroz ulaz koji vidite na fotografiji. Dočekali su nas seoski Veliki Starci i plemstvo. U svim selima ima muslimana i animista (lokalna religija), ali niko previše ne mari za to ko u šta veruje. Ipak, unapred nam je rečeno da ne smemo nositi ništa crveno od odeće kao i kišobrane. Samo plemenita porodica ima tu privilegiju i kršenje tog zahteva bi predstavljalo veliku uvredu za naše domaćine.

Kraljevska rezidencija u zapadnoj Africi nije ono što zamišljamo kad pomislimo na kraljevske palate. U Tiebeleu, the Cour Royale je sastavljen od niza malih cigala od blata koje čine jedinstvenu strukturu, pokriven prirodnim glinenim bojama sa raskošnim geomatrijskim šarama koje ove kuće razlikuju od domova običnih ljudi.

Poglavičina kuća ima i mali, zaštitni ulaz.

Olgi i njenoj grupi omogućen je čak i ulaz u unutrašnjost ovih struktura gde su primetile da je čak i u centralnoj palati kuhinja vrlo jednostavna, razlikujući se od ostalih kuhinja u zapadnoj Africi jedino po većem broju glinenih i gvozdenih posuda.

Većina jela se priprema u jednom loncu preko mangala, objašnjava Olga. Nije potrebno mnogo sečenja i pripreme hrane. Obično pripremaju foofoo, gustu kašu kojoj se potom dodaje sos od povrća i paprika. Bogatije porodice dodaju više sosa. Foofoo se pravi od kasave, jama, bokvica, ili kukuruza.

Neke od najraskošnije dekorisanih kuća nisu zapravo domovi živih već mauzoleji za mrtve koji su ostavljeni da počivaju unutar istog kompleksa. Fotografija ispod je primer jednog od takvih seoskih mauzoleja.

Nešto od ove umetnosti je simboličkog karaktera, ali je ipak velikom većinom ovo čista dekoracija; sve je to rezultat tradicionalnih veština izolovane Kasena kulture. Uradi sam, nivo: 1000!

 

Izvor: messynessychic.com

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari