Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Novo ruho starih ruskih bajki

Uldus Bakhtiozina, fotografije

Fotograf i umetnik Uldus Bakhtiozina uvodi nas u svoju  jedinstvenu viziju ruskih bajki. Ona ih reinterpretira na svojim fotografijama stavljajući akcenat na paganske korene i etnografiju Rusije. Njeni radovi su potpuno uronjeni u sitnim detaljima, a zasnivaju se na sveobuhvatnom istraživanju  i poređenju sa evroazijskom mitologijom. Umetnica posebnu pažnju posvećuje svom ambivalentnom tumačenju simbolike skrivene u legendama i mitovima. Cilj projekta je da se fotografijom ispričaju priče koje su bile nedorečene, prerađene ili iskrivljene tokom mnogih vekova. Svaka priča sadrži mnogo skrivenih poruka. U ruskim bajkama, princeze imaju sposobnost da se transformišu u životinje kao što su žabe, labudovi, zmije, itd. Uldus poziva svoju publiku da razmišlja o dvosmislenosti i dualizmu svakog karaktera u ruskom folkloru.

Kraljica Zima

Carević Ivan

Ivan je heroj u mnogim ruskim bajkama. Naravno, njegov cilj je da se pronađe nešto što niko drugi ne može. Iako govori sa životinjama, leti na tepisima, bori se sa zmajevima, on se često naziva budalom-durakom. Međutim, etimološki "durak"  znači "onaj koji prati sunce". Nažalost, reč je stekla negativnu konotaciju u slovenskim jezicima.

Šumski duh

Mrtva princeza i sedam vitezova

Baba Jaga

Baba Jaga je pretvorena u zao lik u modernim ruskim bajkama, iako je prvobitno bila moćna čarobnica koja je otvorila vrata drugog sveta kojim teku mlečne reke.

Princeza Žaba

Priča Princeza Žaba je tužna. Prema ovom bajci, "dobri" ljudi" (!) su pretvorili princezu u žabu (prema drugoj verziji, reč je o njen ocu koji je to uradio jer je bila pametnija od njega). Ona živi u močvarama ali jednom, kada ju je poslužila sreća, priča počinje ...

Magija obale

Aljonjuška i njen brat Ivanjuška

Beli labud i Mlečne reke

Crvena lepotica

Crvena lepotica (krasna devica) je nekada bio naziv za svaku mladu, lepu devojku u Rusiji, mada smisao nije u vezi sa bojom, već  sa mladošću u svojoj lepoti i slobodi.

Mlečne reke

 

Izvor: boredpanda.com

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari