Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

U potrazi za Vivijan Majer

Vivijan Majer, fotografije

Priča o Vivijan Majer jedna je od uzbudljivijih tema u fotografskim krugovima, naročito zanimljiva za filmske stvaraoce. Potpuno anonimna u svetu fotografije, Vivijan Majer je godinama beležila svojim Rolleiflex aparatom život gradova Njujorka i Čikaga sa posebnim osvrtom na portrete ljudi i dece iz porodica u kojima je radila kao dadilja. Svoje fotografije nikada nije delila sa drugima tokom života, a postaje priznata u svetu umetničke fotografije tek nakon smrti.

Fotografije Vivijan Majer su okrivene tek 2007. godine i to sasvim slučajno, nakon aukcijske kupovine sanduka sa njenim negativima koje su se nalazile u skladišnom prostoru gde ih je sama odlagala tokom života.

Njene fotografije bi ostale i dalje nepoznate, a veliki broj negativa nerazvijenih, da čikaški istoričar i umetnik Džon Maluf nije postao njihov vlasnik za samo nekoliko stotina dolara, i da nakon toga nije počeo da ih istražuje i postuje skenove fotografija na internetu 2009. godine, neposredno nakon smrti autorke. Novootkrivena neprocenjiva kolekcija fotografija zaintrigirala je stručnu javnost ali i sve pasionirane ljubitelje ulične fotografije. 

Vivijen Majer je rođena 1. februara 1926. godine u Americi, dok je većinu svoje mladosti provela sa majkom u Francuskoj. U Njujork se vratila 1951. godine, međutim, već 1956. godine prelazi u Čikago, gde je narednih četrdeset godina, gotovo čitav radni vek, radila kao dadilja u bogatim porodicama u severnom delu Čikaga.

Fotografijom se očigledno bavila neprestano, jer je fotografisala kako na poslu, dok je čuvala decu kao dadilja, tako i u svoje slobodno vreme, pre i posle posla - ljude na ulicama, grad. U periodu od 1959. do 1960. godine, putovala je po Americi, ponovo se vraćala u Francusku kako bi fotografisala, ali i odlazila na neke sasvim nove destinacije poput Egipta, Bangkoka, Italije, Pekinga...

Fotografije je pravila svakodnevno u periodu od pet decenija, tako da je iza nje ostalo preko sto hiljada negativa, uglavnom zabeleženih u Čikagu i Njujorku. Umrla je 21. aprila 2009. godine, sama, bolesna i siromašna. U čikaškom kulturnom centru 2011. godine je priređena prva izložba fotografija Vivijan Majer, dok je izdavačka kuća „Powerhouse Books” objavila monografiju Vivijan Majer.

Džon Maluf je napravio i dokumentarni film o Vivijan Majer i njenom delu, pogledajte trejler:

 

Izvor: Tekst- Designed, Fotografije- Upshout

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari