Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Cvetanje Tise

Igor Marinović, tekst i fotografije

Baš ovih dana se na reci Tisi, kod Kanjiže, odigrava prirodni fenomen cvetanja Tise. Nakon tri godine boravka u mulju, insekt "Tiski cvet" izlazi na površinu, razvija se u leptira i ima samo jedan cilj: produženje vrste. Ovaj insekt nema ni usta, ni organe varenja, a sva akumulisana energija u poslednje tri godine potroši se nakon nekoliko minuta. Mužjak nakon odnosa odmah umire, a ženka ima tek toliko snage da položi jajašca. Ne bi to bilo toliko neobično da ovo to ne rade u isto vreme desetine hiljada, možda čak stotine hiljada insekata! Prizor je toliko lep da su neretki poetski opisi, npr. da se cvetanje Tise može meriti sa lepotom duge i osećanjem prvog poljupca, da je to ples leptira u slavu solsticija, itd. 

Na prvi pogled izgleda kao obična reka. Ništa se ne dešava, sve je mirno. I onda izmedju 5 i 6 sati popodne, kada se nagovešta zalazak sunca, krenu da se pojavljuju prvi cvetovi.

Leptir nalazi čvrsto tlo, izlazi iz košuljice i onda započinje svadbeni ples. (Eh, kada bi mi mogli izaći iz svoje kože)

Nakon nekoliko minuta ima ih toliko da se ne čuje ništa do njihovih lepeta krila. Interesantno je i da reka potpuno promeni miris, neki ga osećaju slatkastim, neki ga zovu mirisom mediterana. 

Najlepše mesto za posmatranje je čamac. Ljubazni ribari će vas rado provozati, ispričati legende, održati čas biologije i života. Znanje mađarskog jezika je poželjno, ali ne i neophodno : ) Osećaj je neopisiv kada se juri kroz nepregledne rojeve tiskog cveta:

Kada čamac stane, i tiho plovi niz Tisu, možemo ih pogledati izbliza:

Nakon nekog vremena sve se smiri. Predstava je gotova. 

Tekstura smrti tek nagoveštava šta se dešavalo koji minut ranije. 

Čovek je tu samo nemi posmatrač, može samo da se divi ovom prizoru ...

Dobro, uglavnom samo nemi posmatrač ...

Obično se pominjući cvetanje Tise lamentira o dužini života i o važnosti svakog trenutka, ali ovaj put to neću raditi. 

Cvetanja će još biti, pa stvarno toplo preporučujem da napravite izlet do Kanjiže. Naglašavam da je pravi doživljaj tek kada sve ovo pratite iz čamca.

 

Izvor: Marinowski.com

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari