Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Senke starog Niša

Davorin Dinić

Veliko interesovanje za fotografije glumca Davorina Dinića na "Fejsbuku", koji je stare fotose rekonstruistao sa današnjim prizorima grada na Nišavi. "Prava poslastica za sve Nišlije. Ruka ti se pozlatila, prelepo... Hvala na osmehu i pozitivnoj energiji... Odlična paralela, jedno sasvim nesvakidašnje putovanje kroz vreme", ovo su samo neki od komentara foto-galerije "Senke starog Niša", koju je majstorski pripremio i na "Fejsbuku" objavio Davorin Dinić (34), glumac Pozorišta lutaka.

Svoje "fejs-prijatelje" je pozvao da mu se pridruže u uzbudljivom vremeplovu. A fotosi na kojima je preklopio stari i sadašnji Niš, postali su hit na ovoj masovnoj društvenoj mreži i dobile na hiljade "lajkova", i ko zna koliko puta su "šerovane", uz komentar: "Pogledajte kako izgleda Niš obuhvaćen večnom prolaznošću, smenom generacija i načinom života".

Davorin je i sam iznenađen tolikim brojem pozitivnih reakcija na fotografije, a već su pali i predlozi da organizuje izložbu.

"Skupljao sam fotose starog Niša, a zatim pokušavao da ih rekonstruišem u današnjem vremenu",  kaže Dinić. " Fotografisao sam iste objekte, iz istih uglova i sa istih pozicija sa kojih su pre 50, 60 ili 100 godina slikani i originali. A zatim, pokušao sam da otkrijem na koji način se duh dva vremena prepliće u jednoj fotografiji".

Staro vreme, kako kaže Davorin, uvek sa sobom pored sete, nosi i mnogo optimizma, koji se na fotografijama današnjice, ipak, retko sreće.

"Možda će nam zato, baš, ovakvi prelazi iz starog u novi Niš pomoći da bolje razumemo nekadašnje sugrađane i da se s njima skupa složimo oko makar jedne stvari, oko ljubavi prema našem gradu", ističe naš sagovornik.

Zanimljivo je da ovaj glumac Pozorišta lutaka i nema mnogo ikustva sa profesionalnom fotografijom, ali je oduvek bio fasciniran starim slikama svog rodnog grada. Danima i noćima je znao da ih analizira i upoređuje šta se dosad sve promenilo i da se "uvuče" u to davno vreme.

"Pripremio sam preko 40 fotografija, a mesec dana sam obilazio grad, kako bih baš precizno pronašao mesta odakle je nekada ovekovečen stari Niš", priča Davorin, koji se bavi i dizajnom. "Tako sam u jednoj ruci držao mobilni telefon, u kome su bile stare slike, a u drugoj foto-aparat i kroz objektiv tempirao pravu poziciju i ugao za slikanje".

Jedna od naviše "lajkovanih" fotografija na "Fejsbuku" je ona sa preklapanjem tramvaja i sadašnjeg centra grada. Ta slika je mnoge podsetila kako je Niš bio grad tramvaja čitavih 28 godina: od 16. novembra 1930. do 10. avgusta 1958. godine. Tramvaji su dočekani kao velika novina i radost, jer su se za javni prevoz do tada isključivo koristile čeze i taljige, kao i oko 40 fijakera i 70 taksija.

 

Ceo album "Senke starog Niša" možete pogledati ovde

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari