Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Fantastične biblioteke i knjižare na otvorenom

BookVar

Predivna sekcija na otvorenom prodavnice knjiga u Bostonu.

Bart`s Books je najveća nezavisna prodavnica knjiga na otvorenom u Americi. Nalazi se u Ojai u Kaliforniji.

Fantastična knjižara na otvorenom u Leidenu u Holandiji.

Naravno, tu su stalaže na kojima se prodaju knjige duž obale Sene u Parizu. Gotovo pet kilometara duga knjižara.

Jedna od knjižara na otvorenom u Madridu.

Ovo nije ni javna biblioteka ni knjižara na otvorenom, ali je specijalno dizajnirani radni studio. Nalazi se u jednom delu Londona. Super izgleda.

Mala čitaonica u austrijskom gradu Lincu.

Negde u sredini Velsa nalazi se gradić Hay-on-Wye. On je poznat kao nezvanična prestonica polovnih knjiga. U njemu se nalazi preko trideset antikvarnica u kojima možete da kupite stare knjige (mada, ako ih prvi put čitate, za vas su nove). Ovaj mali grad na englesko-velškoj granici poznat je i po svom književnom festivalu koji je bivši američki predsednik Bil Klinton nazvao „Vudstokom uma“. Sve je počelo davne 1961. godine kada je ekscentrični prodavac knjiga Ričard But otvorio prvu antikvarnicu. Festival svake godine poseti preko 80 000 turista, pa kako da ovo mesto nema makar nekoliko otvorenih čitaonica?

Kao deo proslave tridesetog rođendana svoje najpoznatije police popularnog Billy-ja proizvođač nameštaja IKEA je na najpoznatijoj australijskoj plaži Bondi postavila ove police sa preko hiljadu knjiga na njima. Korisnici ove biblioteke su mogli da biraju da li će da prilikom uzimanja neke knjige daju neku svoju u zamenu ili će da daju dobrovoljni novčani prilog koji je išao u poseban literarni državni fond.

U Jekaterinburgu u Rusiji tokom letnjih meseci se otvara čitaonica na otvorenom gde posetioci mogu da uzmu bilo koju knjigu žele i da je do mile volje čitaju ispruženi u ovim divnim lejzibegovima. Iako se nalazi u centru grada, ovo mesto je mirno i tiho tako da čitaoci mogu lako da zadremaju na suncu.

Mala čitaonica u parku nemačkog grada Iberlingena.

Bookyard je biblioteka na otvorenom koju je otvorio italijanski umetnik Masimo Bartolini kao deo svog projekta na jednom umetničkom festivalu u Belgiji. Ova biblioteka se nalazi u okviru vinograda i posetioci mogu da pozajme koju god knjigu žele uz malu donaciju koju bi trebalo da stave u kutiju koja je namenjena za to.

U oviru društveno-umetničkog projekta u parku Levinski u Tel Avivu otvorena je javna biblioteka. Kreatori ovog projekta smatraju da je pravo na knjige jedno od osnovnih ljudskih prava. Zato je ova čitaonica i postavljena u parku u kome se tokom vikenda okupljaju brojni emigranti, među kojima mnogi nemaju rešeni statusom boravka, zabrinuti za svoju budućnost. I to je razlog zašto ova biblioteka i nema zidove, čuvare, i što je važno ni izlaz ni ulaz... Čitaonica ima deo sa knjigama za odrasle i poseban deo sa niskim stalažama na kojima se nalaze knjige za decu.

 

Izvor: BookVar

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari