Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Azulejos, šarm Portugala

Višnja Jovanović

Ono po čemu najviše pamtim Portugaliju(samo što se tiče vizuelnih utisaka) su azulejosi- keramičke pločice koje u ove krajeve donose islamski narodi.

Fascinantna je raznolikost motiva, boja, tematika i dekorativnost. To je bio najbrži i najjednostavniji način da se pokriju zidovi fasada i unutrašnjost prostorija a ujedno i najpraktičniji što se tiče održavanja.


Bili su značajni jer su zadržavali  konstantnu  temperaturu u unutrašnjosti kuća. U Portugaliji se razvila proizvodnja pločica po kojoj u 18. veku postaju nenadmašni u celom svetu.

 


Tematika je različita, od čisto dekorativnih, floralnih, zoomorfnih motiva u početku, dok im tehnika majolike  kasnije omogućava da oslikavanjem pločica opisuju  bitke i važne događaje iz portugalske istorije i žanr scene.

 

Ukrašavaju se stambene zgrade, škole, železničke stanice, crkve, zidovi javnih objekata, parkovi.

 

Jednostavno, bilo je važno ukrasiti objekat ne samo po njegovoj važnosti već po ukusu i mogućnostima.

 

Ova zdanja odišu vedrinom a boje koje preovlađuju su plava, žuta, zelena i boja meda.

 

Jasno su izražene sofisticiranost ukusa i veština same izrade a zadivljuje maštovitost i sklad kojom ove arhitektonske celine ne deluju pretenciozno i teskobno već efektno, živopisno i obaraju s nogu.

 

Nema tu prenatrpanosti i ničeg suvišnog ili pak dosade, sve je spakovano, ukomponovano tako da možemo samo da se divimo.

 

Šareno, jednobojno, reljefno, različiti geometrijski oblici igraju se jedan pored drugog.

 

Pravi kolaž. Ako! Ne smeta! Može slobodno još.

 

 Prava lepota!

 

Fotografije azulejosa su iz  Porta i Lisabona.

Izvor: designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari