Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Kafe "Kozmetičar"

Mesto sa stilom

 

 Kafe-bistro Kozmetičar nalazi se na Vračaru, na adresi Radoslava Grujića 25.

Priču oko nastanka ovog mesta ispričao nam je vlasnik Nenad. Lokal je posvećen njegovim roditeljima koji su na tom mestu vodili poznati beogradski kozmetički salon od 1972. do 2009. godine.

 

Kafić je zamišljen i osmišljen kao concept cafe&bistro uzimajući u obzir današnje trendove i uzore sličnih mesta iz drugih svetskih metropola - NY/ Brooklin Williamsbourgh, Berlin, Istočni London, Varšava...

Inspirisan je ambijentom i dizajnom 70’ godina prošlog veka. Enterijer je osmislio vlasnik uz pomoć prijatelja iz Krakova, dizajn grupe MIEJSCE (mesto), koji su dizajnirali i osmislili kompletan stari nameštaj u lokalu.

 

Što se ponude tiče, ovde se ljudi ozbiljno bave kafama, sveže prženim i uzgajanim na najboljim plantažama, pa stoga i zrna uvoze isključivo za potrebe Kozmetičara iz malih, proverenih pržionica koje kupuju najbolja zrna na manjim plantažama Brazila, Nikaragve, Etiopije, Kenije, Indonezije... Kontrolisanog kvaliteta uzgoja, berbe i čišćenja kafe.

 

Čajevi se takođe uvoze sa najboljih malih plantaža isključivo za potrebe kafića. Kozmetičarev specijalitet su i izuzetni Kušmi čajevi koje služe na poseban način, kao jedini u Beogradu.

 

Pored specifičnih kafa i čajeva, u ponudi su šejkovi, voćni kokteli, izabrana vina, rakije i piva manjih proizvođača...Dobro odabranu muziku sa puno pozitivnih soul, jazz, funk, rock vibracija puštaju isključivo s vinil ploča!

 

Od hrane je u ponudi zanimljiv izbor doručka od 9-17 časova, dok su specijaliteti kuće Kozmetičareve palačinke, marakeš kajgana, benedikt jaja, humus, musli granola...Tu su i domaći kolači. Od novembra u ponudi nas očekuju ručkovi i večere dana po orginalnim kreativnim receptima.

 

Vraćamo se šarmantnom enterijeru kafea Kozmetičar. U prednjem delu lokala nalaze se fotelje - projekat br. 366 poljskog dizajnera Juzefa Hierovskiego iz 1962. i čehoslovački dizajn 70' (na fotografiji dve veće fotelje sa dugmićima).

 

U bašti se nalaze nemačke Bofinger stolice 1964/66, dok je tribina za sedenje rađena po uzoru na Berlinsku Mitte tribinu.

 

U šanku se nalazi poljski kuhinjsko trepezarijski namestaj - Šlezijski Byfy 50'.

 

Zidovi su obloženi metro pločicama po uzoru na pariški metro s početka 20 veka. Ostatak zidova je obložen imitacijom betona. 

 

Pod je dodatno obrađivan mašinskim četkanjem kako bi se dobio efekat starog poda. U tom delu lokala, kao ambijentalna rasveta koriste se stojeće poljske lampe iz 60' godina.

 

U drugom, zadnjem delu lokala nalazi se veliki "common table" sa funkcijom podizanja na nivo šanka/bara u večernjim časovima.

 

Oko stola nalaze se češke stolice iz 60' godina. Tu su i poljske fabričke lampe firme Predom iz 70' godina.

 

Srebrni zidovi ukrašeni su dekorativnim poljskim valjkovima iz 80' godina.

 

Web sajt kafea Kozmetičar je www.kafekozmeticar.com a novosti možete da pratite i na njihovoj Fejsbuk stranici.

Fotografije Višnja Jovanović

 

(izvor: www.designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari