Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Атос- изнад овог света

Beldocs, 08-15. мај 2017.

10. Међународни фестивал документарног филма Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано више од 80 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Beldocs-у своје европске или светске премијере. Beldocs ће отварање и затварање уприличити у Сава центру, а остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали “Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској. Први пут, у оквиру Beldocs-а биће одржан и маркет документарних филмова, суфинансиран средствима програма Европске уније, Креативна Европа.

Први пут, на 10. Beldocs-у биће представљена селекција филмова након који ћете се добро осећати. Сходно томе, програм је насловљен Feel Good Movies и чини га неколико остварења која на различите начине славе живот и свет око нас. Овај програм биће уприличен у Музеју Југословенске кинотеке, у сали “Динко Туцаковић”, који је за живота био велики пријатељ Beldocs-а, те фестивал посвећује програм њему у част. Уредник програма је редитељ Стеван Филиповић.

Један од “feel good” филмова свакако је немачко-аустријски АТОС (Athos), бисер средњометражне документаристике. У 52 минута, редитељски двојац Петер Барделе и Андреа Мартин воде нас на саме врхове Свете Горе, на митско место где живи готово две хиљаде монаха.

Они су први редитељи, којима је омогућено да снимају филм у потпуности на Светој Гори. Тачније, омогућено им је да снимају различите начине живота у манастиру, на светој планини.

Монаси које су одабрали, из различитих православних цркава, говоре о различитим обичајима које су донели са собом из својих крајева, говоре о духовности и духовном животу, о свом виђењу вере и религије, о томе због чега их црквени живот испуњава.

Без сумње, двојица редитеља остала су и сама очарана њиховим животима који започиње у цик зоре литургијом, наставља се богатом трпезом која се назива «ручком» без обзира још је још рано преподне, затим одвојеним дневним активностима све до повечерја и вечере.

Оно што је у филму изванредно ухваћено, јесу различитости међу монасима, који у различитим уметничким или ангажованим деловањима проналазе проширене вредности своје духовности. Њихове приче су изванредне и остављају без текста. Баш као и сам живот на Светој Гори.

Петер Барделе и Андреа Мартин су лишили филм икаквог ауторског коментара, остављајући гледаоцима да сами процењују вредности и квалитете живота на тако посебном месту. Филм је попут поезије, што је додатно подстакнуто фасцинантним пределима и пејсажима, које су том приликом успели да сниме.

Приче монаха су кратке али су личне, емотивне, филозофске, духовите, драматичне. Стога је филм попут руковети о њиховим животима. Посебно интригантно је то што нас кроз филм о Светој Гори, као наратор, води женски глас.

 

Извори: Beldocs /Сајт филма / ФБ страница филма

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari