Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Сусрет студентске периодике

Милена Кулић, Нови Сад

Уредништво часописа за друштвену и хуманистичку мисао Ноема и Савез студената Филозофског факултета у Бања Луци 24. и 25. марта били су домаћини међународне трибине СУСРЕТИ, која својом основном идејом представља важан, ако не и пресудан фактор за развитак и неговање научно-истраживачке мисли међу младим људима. На овој трибини сусрели су се уређивачки одбори неколико студентских часописа из региона који својим радом показују да студенти не само да умеју и могу да се самостално изборе за свој интелектуални простор, већ да такав слободан простор у потпуности заслужују. У борби против сваког типа ограничавања мишљења, деловања и писања, уредништва ових часописа чине сизифовски посао не би ли својим колегама студентима омогућили прилику да објаве како своје научно-истраживачке и есејистичке радове, тако и ауторску поезију и прозу. Један од показатеља озбиљног студентског приступа науци јесте, пре свега, студентска периодика коју покрећу, одржавају и уређују управо - студенти.

На трибина СУСРЕТИ, која је за све присутне представљала својеврсни празник студенстке мисли, разговарало се о креирању уређивачке политике, интересовању студената да се баве научно-истраживачким радом, свакодневним проблемима са којима се сусрећу, односу са универзитетским институцијама, као и о визији будућег развоја студенстких часописа сличног типа. Размотрен је и предлог Савеза Студената да се оформи база студенстких часописа, што ће представљати огроман значај не само за очување и развијање студентске периодике (што је основни циљ), већ и за покретање критичког, самосвесног и самосталног импулса међу осталим студентима.

Представљени су часописи из Новог Сада, Београда, Загреба, Сплита и Бања Луке. Из Србије су своје уређивачке и идејне поетике представили уредници два часописа – часопис Весна из Београда и часопис КУЛТ из Новог Сада. Значајно је и пожељно боље се  упознати са овим часописима, те ћу покушати да представим сваки часопис онолико колико овај текст дозвољава.

Часопис КУЛТ из Новог Сада настао је као потреба да се младих људима обезбеди једна база за културу, уметност, литературу и театар. КУЛТ је замишљен као својеврсна одбрана уметности, простор за афирмацију критичке и аналитичке мисли. Иако је покренут као иницијатива три студенткиње српске књижевности на Филозофском факултету, пре тачно годину дана (5. априла), данас часопис не представља искључиво часопис за студенте, те отуда и изостаје очекивани префикс – студентски. КУЛТ чини преко 200 сарадника, 400 објављених ауторских текстова који свакодневно излазе на нашем сајту. У досадашњем раду објављен је један тематски број часописа (посвећен теми „Табу у уметности“), док је други број у припреми и у потпуности је посвећен књижевном стваралаштву Зорана Живковића. Ускоро ће се одржати и књижевно вече са проф. Зораном Живковићем у Градској библиотеци у Новом Саду, које ће представљати својеврсну промоцију другог броја. Сви они који „не буље романтично“ у стварност, како би то рекао Брехт, и промишљају све оно што се око нас налази – добродошли су да се прикључе часопису КУЛТ. Овај новосадски часопис на трибини СУСРЕТИ представиле су три уреднице – Мина Кулић, Миљана Миланковић и Милена Кулић, ауторка текста.

Попут часописа КУЛТ, часопис Весна је, такође, настао као простор за пласирање литерарних садржаја како студената Филолошког факултета у Београду, тако и студената осталих факултета. Први број саморганизованог студентског књижевног листа Весна изашао је у децембру 2013. године, а уредници часописа су успели да остваре континуитет до данас, те часопис излази четири пута годишње у дигиталном, односно, штампаном издању. Концепцијски, по речима уредника, овај лист представља одабир пристигле студентске продукције и истрајно се инсистира на укључивању нових сарадника у рад листа. Лист је подељен на рубрике, међу којима су многе временом добиле статус редовног сегмента сваког броја, те се ту налазе области из уметничких текстова (поезија, проза, драма), потом рубрике из области есејистике, преводи, као и књижевни интервјуи. Весну су представили уредници Урош Ђурковић и Огњен Аксентијевић.

Следећи часопис који је узео учешће на трибини СУСРЕТИ је студентски часопис Мали Левијатан из Загреба. Овај часопис је започео рад 2006. године, када су га покренули студенти политикологије на Факултету политичких знаности у Загребу. Својим постојањем омогућава студентима да јавно објављују своје стручне радове и есеје из подручја политикологије, али и других друштвено-хуманистичких научних поља. Сменом генерација 2008. године, долази до затишја на раду око часописа, те се часопис гаси и постаје део архивске грађе. Постојало је неколико иницијатива да се часопис поново покрене, али то је, све до прошле године, било без много успеха. Године 2016. у договору између Управе Факултета политичких знаности у Загребу и неколицине студената расписују позив за радове за четврти свезак Малог Левијатана. Овај часопис присутан је на Хрчку – Порталу знанствених часописа Републике Хрватске. Часопис из Загреба представили су уредници: Жељко Пољак, Кристина Ћелап, Доротеа Стрелац, Томислав Милошић и Матија Берманец.

Часопис Плетер из Сплита представиле су две представнице уредништва – Инес Цациновић и Франка Решић. Овај часопис је часопис Удруге студената повијести „Тома Архиђакон“ која делује при Филозофском факултету у Сплиту, а деловање часописа је потврђено и Статутом при покретању Удруге. Часопис је почео да излази 2017. године, а ускоро ће бити доступан и на Хрчку. Први број није тематски одређен, већ су теме произвољне и покривају историјска раздобља од антике до деведесетих година 20. века. Часопис се састоји из 2 дела: у првом делу се налазе активности које су се одвијале у организацији Удруге, док је други део посвећен радовима, делом студентских, делом старијих колега које су дипломирали. Радови су интердисциплинарни и долазе у везу са другим наукама, као што је археологија, музичка уметност, књижевност, историја уметности.

Домаћини овог сусрета студенстке периодике било је уредништво часописа Ноема из Бања Луке. Часопис Ноема је основан 2015. године у издању Савеза студената Филозофског факултета у Бања Луци, а до сада објављена два броја часописа публикована су 2016. године. Овај часопис за друштвену и хуманистичку мисао објављује полемичке и стручне текстове из области друштвених и хуманистичких наука, као и поезију, прозу, илустрације и преводе. Намењен је, пре свега, младим истраживачима са дипломских, мастер и докторских студија из земље, региона и шире околине. Настао је, попут већине студентских часописа, као реакција на редукован простор са којим се суочавају млади истраживачи када треба да пласирају свој научно-истраживачки рад. Управо из тог разлога уређивачка политика у прва два броја се посветила популарисању писане речи међу студентима и потребе да се ослободе бојазни од друштвене реакције која би могла да буде последица написаног.  Уредништво овог часописа, односно организатори овог сјајног сусрета су Александар Вучковић, Милан Глигорић, Александар Дуроњић, Дејан Дошлић, Јовица Рудић и Александра Савић. Остаје искрена нада да ово неће бити само један сусрет студентске периодике, већ да је ово само леп почетак развитка и ширења студентске речи.


 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari