Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Политика језика: експрес и екстра

Стефан Пајовић, Нови Сад

Осим српског „превоз“, код назива наших аутопревозника најпопуларније речи су још немачко reisen и енглеско express. Прво је само стилски упитно, док се код другог може много више погрешити уколико се не напише правилно.

Наиме, у српском језику постоји реч преузета из латинског „експрес“ у значењу „хитно, врло брзо“. Ако је некоме драже, он може задржати изворни облик express, иако је такав поступак карактеристичан за хрватски језик. Трећа варијанта expres никако није могућа, јер нити у српској латиници постоји слово x, нити у германским и романским језицима постоји облик са једним словом s (чак се и на руском пише са два слова с). Дакле, „Ниш експрес“ у свом називу обећава брзину, док путник није сигуран шта да очекује од сомборског превозника „Kolović expres“.

Друга реч латинског порекла која такође може имати изворни облик или посрбљени облик јесте „екстра“. Проблем у употреби ове речи лежи у њеном значењу, јер је првобитно означавала неки додатак или вишак, па тако грлени колпортери на америчким улицама који узвикују Extra, extra, read all about it, заправо алудирају на више података које та новина износи о одређеној вести. Уколико имамо собу вишка да сместимо госта рекли бисмо „Имам екстра собу где можеш одсести“. Ако нас он разуме да је та соба одличног квалитета, не треба му замерити, јер је у латинском постoјала реч extraordinarius, којој своју етимологију дугује енглеска реч extraordinary, а обе означавају неоуобичајне ствари и појаве у позитивној конотацији.

Ако неко на питање како је, одговори са „екстра“, онда нам он заправо саопштава да је боље него уобичајено. Код нас је „екстра“ попримило ово значење пре свега на пијацама када је дописивано да је роба (парадајз, кромпир, шљиве) екстра квалитета, односно да је за класу боља од остале робе у понуди. Иако се „есктра“ данас у жаргону више користи у квалитативном значењу, не треба заборавити да је та реч живот започела као квантитативни епитет и да се још увек легитимно може користи као таква.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari