Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Болесно здрави

Филип Вукотић, Косјерић

Дефрегментирати свемир. Unmovable греде деконструисати и склопити велику пернату животињу која ће излећи јаје. Слушати пуцање љуске – не чути; видети рађање мултиверзума. Иницијант који посматра Веледело. Јести бескрајну кајгану. Коегзистирати са праксом апстрактног. Освајати сезанције синхронизоване са непротицањем времена мултиверзума, са довршеношћу уметничког. Не ићи степен/ицу по степен/ицу. Прескакати. Док се може. Све то - или у опиљке гледати као у боб мислећи да се пред нама Млечни пут просуо. Бирамо или нас нешто (не) (ода)бира? Уметност - умети створити уметнину. Умеће уметања у простор free space-а, а знати да се Све може проширивати до Свега. Због тога осетити тескобу. Из љуске тескобе изаћи као мужјак, као женка, као андрогин пернате животиње. Излећи јаје. Рађати се, бити рађан. Никад коначно рођен. Због тескобе, која је дефект.

Човек је открио да сопствено осећање дефекта носи барем 40.000 година, колико су стари цртежи пећине Ел Кастиљо у Шпанији. Ту коб атавизма, било да је у питању представа лова на биволе, било да су светлосни снопови иза црног застора неба, било да су церемоније евхаристије, тај дефект недостајања, осећање недовршености, те опиљке Свега човек историје вуче колико и прву глад. Трагање за неисторијским човеком данас је сумњиво, али неопходно. Међутим, то данас, треба напоменути, старији је брат облика са пећинских зидова.

Уметник је дијагноза, док је бављење уметношћу аутоконспиративна терапија. Сврставање ствараоца или његовог дела у одређену уметничку групу, правац јесте објективна дијагностика, док су манифести и уметнички системи дијагностика индивидуалне потраге за пореклом - болести илити покушај осветљавања околности у којима је болест настала. Дефект – све је дефект!

Једна од дијагноза модерног друштва, установљена у Уједињеном краљевству 2006. године, гласи Prinzhorn Dance School и ненаметљиво егзистира кроз, за сада, три своје шире манифестације: кроз албуме Prinzhorn Dance School (2007) и Clay Class (2011), као и кроз овогодишњи EP Home Economics. Tobin Prinz и Suzi Horn, стварајући своју музику међу – веома симболично – зидовима и луковима напуштене цркве у Енглеској и истражујући лично порекло игром именима, део назива за свој бенд позајмљују од немачког психијатра и историчара уметности Ханса Принзхорна који је уметничко дело схватао као израз психе појединца, чему је претходило дуго и аналитичко посматрање слика које су стварали његови психички оболели пацијенти. Дакле, овај музички дуо као да је овим Prinzhorn дефинисао своју уметничку побуду, и побуну истовремено, притом још износећи, на неки начин и аутоироночни, став у виду додатка Dance School.

Prinzhorn Dance School музички је на трагу пост-панка, изразито сведеног израза у којем доминира ритам секција, пре свега бас Suzi Horn на најчешће бас-бубањ позадини, углавном невидљивог бубњара, док мелодичне гитарске теме испредају срж из сржи ова два болесника. Више него на претходним издањима, на Home Economics текстови су и  рефлексија и терапија истовремено. Наиме, у овом случају објекат постаје субјекат, односно не постаје него поново бива. И заиста, не могу се боље описати тонови Prinzhorn Dance School-а него као милијарду нијанси тескобе из које се излази једино када се изазива, али не изазива као производи, ствара, подстиче, већ изазивати као супротствљати и то спознавајући различите форме тескобе што директно, што посредно. EP Home Economics приватизује тескобу и постаје њен дилер. Тескобу лечити тескобом. Дефект дефектом. Све док се не спозна неисторијски човек до којег је пут поплочан љускама пернатих животиња.

Reign са стиховима:

 

no brakes in your broken world

don't prey on the happy

don't tell me i'm lucky

alright too

 

Battlefield са стиховима:

 

feel

free as a bird

the bloody mouths of wolves

i said look at me predator

i said look at me predator

our lives are entwined

our lives are entwined

 

Cleanса стиховима:

 

come if you are clean

i'm clean

 

права су ода изолованим људским односима чији би свемир да се дефрегментира како би се створио простор у којем би ти односи, сами, могли да се предефинишу и поправе. EP Home Economics је New Deal на који вас нико не присиљава. Све зависи од ваше дијагнозе. И дефекта. 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari