Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

7 величанствених: У смирај живота

Силвен Бигелајзен, Au crépuscule d'une vie

Белгија, Израел 2015. 
71 минут 
режија: Силвен Бигелајзен

Префињени документаристички бисер изаткан од најтананијих влати које повезују наше унутрашње светове са скривеним, најдубљим световима других. Сведочанство о топлој, и очаравајућој комуникацији са бићем у којем, захваљујући вештини песника, видимо малу, али моћну светлост која блиста пуним сјајем у телу слабијем од најмање птице. Мајка Силвена Бигелајзена је у својој деведесетчетвртој години одједном потпуно онемоћала и он одлучује да са њом проведе и сними њене последње дане. А онда се догодило чудо, упркос свим прогнозама - живот је одбио да се покори знању и почео да пева својим тананим, али незаустављивим гласом. И елегија, осуђена на тамне, скучене оквире одједном је, готово од првог тренутка, почела да се развија у химну пуноћи живота, снази додира и чистих емоција, у химну радости и игри, продужавајући дане у недеље, недеље у месеце, месеце у године.

Минималистички у свом поступку, црно-беле фотографије дотакнуте суптилним, једва приметним колористичким акцентима, овај документарац као поезија успева да вас потпуно очара и учини да дотакнете важне и недокучиве тајне. „У смирај живота“ је свакако и сведочанство о изузетној вештини врсног терапеута и комуникатора са свима онима којима је потребна посебна пажња и брига, као и сведочанство о талентованом певачу и музичару, шармантном мајстору игре, који промишљено и бескомпромисно бира позицију дискретне и разигране сенке која помаже да се у свој пуноћи оцрта харизматична појава неодољиве жене, мајке, баке, заглављене између светова на раскрсници мудрости.

Добитник награда за најбољи белгијски и најбољи израелски документарац на фестивалима у Левену и Тел Авиву, овај поетски документарац нас опомиње да је сваки тренутак онај у коме можемо да боље разумемо и осетимо друге, да бисмо боље разумели и осетили себе.

Реч редитеља: Ако би требало да одредим једном речју ко сам, изабрао бих „песник". 
Живот ме је благословио различитим способностима за самоизражавањем - поезија, фотографија, монтажа, режија, сликање, писање, вођење групе, да поменем неке... 
Припадам оној врсти која верује да наше личне активности и рад доводе до промене друштва и да су те акције неодвојив део приче о „хуманости" и „универзуму" у целини. Верујем да се налазимо пред новим добом у којем ће уметност и дух заузимати значајан простор, да ће дозволити људима да отворе очи и срца и тако изградити бољи свет...

 

Силвен Бигелајзен

Рођен у Антверпену, у Белгији, 1948. године. Дипломирао позоришну режију на Кибуцим колеџу за едукацију у Тел Авиву, изучавао вођење група на Женевској школи социјалног анимирања. Такође је студирао креативну драму на Лондонској школи за дечју драму и на филмској школи “Institut des Arts & Diffusion” у Бриселу. Основао је “Удружење Lahav за промоцију вредности у друштву” за рад на филмским, друштвеним пројектима за особе с посебним потребама. Удружење је направило велики број филмова који су награђени престижним међународним наградама, а „Lahav“ је награђен специјалном наградом УНЕСКА. Развио је јединствени метод фимских радионица. Члан је Израелске асоцијације креативних и експресивних терапија (ICET). Држао курсеве о подучавању креативности са видео интеграцијом као едукативним процесом (Универзитет Хаифа, Ораним колеџ, Гордон колеџ за едукацију). Мултидисциплинарни уметник: филмски редитељ и продуцент, сликар и видео уметник, фотограф и музичар, модератор група и певач.

 

Изабрана филмографија

ПОСЛЕДЊА КАРТА (La dernière carte), 2008.

У СМИРАЈ ЖИВОТА (Au crépuscule d'une vie), 2015.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari