Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Северно од раја, Вирпи Сутари

"7 величанствених"

Финска 2014.
73 минута
режија: Вирпи Сутари

Једна од најзначајнијих ауторки финског и европског документарног филма, Вирпи Сутари, гаји страст према двема стварима – документарцима и баштама. У овом филму, она нас води у прекрасни и забаван свет, који је „Северно од раја”.

Ово је документарна љубавна прича о паровима који заједно брину о својим баштама. Филм завирује иза фасаде припадника средње класе, има комични обрт и ослушкује приче парова о конфликтима и радостима дугих веза. У средишту филма су њихове баште и њихов хоби, баштованство, који се одавно измакао контроли. Филмски угао из кога се посматра њихово ринтање и пасија према баштованству је нежан и хумористичан: супружници који граде и бране своје територије, али и уживају у лепотама раја који су изградили за себе и своје брачне другове.

У визуелно прекрасном филму развија се невидљива веза између парова који су протагонисти филма. Они се уз помоћ својих прича ослушкују, коментаришу и теше једни друге, а истовремено пружају прилику гледаоцима да се придруже. Башта је симбол пута ка свакодневним животним тешкоћама, са радошћу, а без моралисања и расправљања. Приче о баштованству у филму славе плодност, игру и љубав.

Ово је духовити документарац о неопходности баштованства.

Реч редитеља: Процес прављења филма „Северно од раја” је био искрен, весео и ослобађајући – игра летње ноћи, на неки начин. Као редитељ сам била срећнија више него икад током снимања овог филма. Истовремено сам се опраштала од свог оца, који ме је научио свему о баштованству. Тако је филм постао и лично путовање ка прихватању идеје напуштања и сусретању са смрћу. Филмом „Северно од раја” желела сам да овековечим ствари које су пролазне, али потребне за смисао људског постојања. Главни јунаци, попут мене, раде као луди у својим имагинарним рајевима, иако плодови њиховог рада могу нестати за тили час. Не можемо да преваримо смрт, али све док су наше руке заривене у земљу, можемо макар да се осећамо живим.

 

Вирпи Сутари

Сценариста и редитељ чији радови најчешће испитују границу између стварности и фикције. Њени филмови су приказивани и награђивани на бројним међународним филмским фестивалима. Ретроспективе њених филмова биле су, између осталих, у Архусу (Данска), Рену (Француска), Линцу (Аустрија) и на Фестивалу у Тампереу (Финска). Од 2012. ради као професор уметности. Чланица је Европске филмске академије.

 

Изабрана филмографија

ДОКОНИ(Joutilaat),2001,са Сузаном Хелке
ПОРЕД ПУТА МАЛО ДЕТЕ (Pitkin tietä pieni lapsi), 2002,  са Сузаном Хелке
AUF WIEDERSEHEN FINNLAND, 2010.
HILTON!, 2013.
СЕВЕРНО ОД РАЈА (Eedenistä pohjoiseen), 2014.

made.fi/gardenloversmovie

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari