Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Меси, филм

"7 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ"

МЕСИ - ФИЛМ

Шпанија 2014, 97 минута, режија: Алекс де ла Иглесија

Када су једног од најзначајнијих шпанских редитеља, Алекса де ла Иглесију, позвали да направи документарац о фудбалској звезди, Лионелу Месију, он је одлучио да не направи филм о спорту, већ да истражи мистерију која се крије иза њега, коју је видео као ситуацију “ружиног пупољка”. Био је уверен да ће, ако буде истрајан у истраживању, моћи да открије како је могуће да је Меси постигао да постане један од највећих фудбалера свога времена. Док је правио филм, де ла Иглесија је све време размишљао о легендарном „Грађанину Кејну” Орсона Велса и причи о дечаку са санкама који постаје свемоћни медијски магнат кад порасте. Де ла Иглесија је био очаран начином на који Меси поларизује мишљења упркос невероватном таленту: „Једна половина света воли Месија, а друга га мрзи. Не постоји средина.”

Тако је створио изузетно динамичну и фасцинантну документарно-играну слагалицу која се састоји од сцена вечере са неким од фудбалских икона, Месијевим најближим пријатељима и са људима из његове младости и детињства, као и од архивског материјала и посебно режираних играних сцена заснованих на стварним догађајима. Идеја вечере проистекла је из Вуди Аленовог филма „Бродвеј Дени Роуз”, у којем се група старих комичара присећа човека по имену Дени Роуз, који оживљава у њиховим анегдотама.

Филм је премијерно приказан на Венецијанском фестивалу као један од најбољих документараца у протеклој години са харизматичним учесницима, одличне режије, камере и звука. Мајсторски измонтиран!

Реч редитеља: Трудио сам се да снимим филм који ће испричати причу, али сам такође желео да направим филм који ће објаснити зашто је Меси такав какав је. Зашто је толико стидљив? Зашто је тако уздржан? Шта му се то десило у детињству што га је нагнало да буде такав? Он је један од најпознатијих људи на свету, заједно са Кристијаном Роналдом, и као таквом му је пружена могућност да се свима отвори. Па ипак, он бира да се затвори у свом граду са својом породицом. Ово је филм у коме смо желели да обележимо живот и биографију једне личности. Направљен је за људе који желе да у њему уживају, заједно са Месијем, као и за људе којима је стало до њега као особе.

messilapelicula.mediaprocine.com

Алекс де ла Иглесија

Рођен у Билбау, у Шпанији 1965. Дипломирао филозофију на Универзитету Деусто. Бавио се стрипом. Кратко је радио на телевизији. Улази у свет филма као сценограф. Његов велики филмски пробој догодио се 1993. када је чувени шпански редитељ Педро Алмодовар био продуцент његовог дебитантског дугометражног филма који је освојио три награде „Гоја” (шпански „Оскар”). Велики успех донео му је филм „Дан звери” (Ел дíа де ла Бестиа) 1995, који је освојио шест „Гоја”, између осталог и за најбољег редитеља; постаје светски признати аутор. Режирао једанаест играних филмова који су освојили бројне награде. Такође је режирао кратке и телевизијске филмове. „Меси” је једини документарни филм који је снимио до сада.

Изабрана филмографија
МЕСИ, 2014.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari