Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Вирунга, филм

"7 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ"

ВИРУНГА - ФИЛМ

Велика Британија 2014, 100 минута, режија: Орландо фон Ајнзидл

Приказујући оно што је најгоре и најбоље у људској природи, разарајући документарац „Вирунга” Орланда фон Ајзиндла, успева да из гнусне мреже мита, корупције и насиља извуче изненађујуће луцидан наратив.

У центру збивања филма је величанствени и заштићени Национални парк Вирунга Демократске Републике Конго, који је дом многим од последњих планинских горила на свету, али и највећа нада за економску стабилност у региону. У земљи која је већ ослабљена током бурне крваве историје, та нада постаје све тања 2010. године услед открића нафте испод Едвардовог језера, тј. доласком британске нафтне компаније „СОЦО Интернатионал”. Када се вишеструке снаге сукобе у борби око контроле парка, укључујући и моћну побуњеничку групу која захтева одређени проценат нафтних профита, Орландо фон Ајнзидл и његова екипа остају заробљени у правом рату између оних који су за очување и оних који су за експлоатацију парка.

Уз помоћ скривених камера и неустрашиве француске новинарке, Мелани Губи, редитељ и искусни монтажер Масахиро Хиракубо, комбинују изванредне снимке побуњеничких тенкова и прикривених лицемера са панорамама бујне и спокојне дивљине. Ово је филм о правим херојима: о племенитом чувару парка спремном да погине да би заштитио напуштене гориле, које су под његовим окриљем; о сталоженом белгијском управнику парка, чија запањујућа храброст умирује све око њега; о шефу сектора који покушава да скупи доказе о незаконитим радњама нафтне компаније.

Реч редитеља: „Вирунга” је постао филм о циклусу насиља и уплитању страних сила које стежу обруч око Конга последњих 150 година, и филм о неоспорно најважнијој борби за очување природе која се дешава у свету у овом тренутку. Након ових речи, могу да кажем и да верујем да је „Вирунга” полетна и инспиришућа прича коју сам изворно и хтео да направим, и која илуструје како посвећеност и интегритет неколицине афричких хероја може да пољуља интересе моћног бизниса и наизглед бескрајну људску похлепу. Ако Национални парк Вирунга, као најстарији национални парк у Африци, и дом за последње планинске гориле, поклекне пред мутним пословним интересима, онда свакако шаљемо поруку да ниједно место на нашој планети није заштићено од људске похлепе. Управо због тог једноставног разлога сви ми морамо да се постарамо да Вирунга буде заштићена.

virungamovie.com

Орландо фон Ајнзидл

Бивши професионални сноубордер. Основао с пријатељем телевизијску и филмску продуцентску кућу „Граин Медиа” у Лондону. Током пет година поред документараца бавио се музичким спотовима, промоцијом музичких група и рекламама. Кратки документарци о Африци, Азији, Америци и Арктику освајали су бројне награде и приказивани су на најпрестижнијим светским фестивалима, обухватајући све од школе скејтборда у Кабулу до праћења И хапшења пирата у западној Африци.

Изабрана филмографија
ВИРУНГА, 2014.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari