Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Најава фестивала

"7 величанствених"

Фестивал европског дугометражног документарног филма “7 величанствених” биће одржан 11. пут у Сава центру, од 30. јануара до 5. фебруара, а пројекције свих седам остварења биће у великој сали, најавили су оснивачи фестивала Зоран и Светлана Поповић. 

Зоран Поповић истиче да је ово један од најелитнијих фестивала дугометражног документарног филма у Европи, па и у свету, зато што је поред активног присуства свих аутора и читав дан посвећен сваком филму, што представља реткост у данашње време “брзог живљења” и инфлације вредности. Заправо, овај фестивал жели у правој мери да пренесе различите вредности, стога ови филмови захтевају свој простор и време, да на прави начин урежу утиске, урежу ново животно искуство. Овакав приступ представља образац старих античкх фестивала. “Крајња тенденција овог фестивала је понирање, а не одлазак у ширину, као што је то данас модерно.” Циљ је да се документарном филму да гламур и ексклузивност резервисана углавном за игране филмове, стога је и ограничен број пројекција које заправо омогућавају концентрацију публике и медија на сваки појединачни филм.

Као и сваке године, током фестивала одржаће се мастер-клас радионице са ауторима филмова. Централна тема радионица је ауторски поступак у документарном филму, базиран углавном на приказаном филму, али аутори често кроз инсерте из својих претходних радова говоре и о целини свог документаристичког поступка. Ове године учесници радионице имаће изузетну прилику да своје идеје представе у краткој “пичинг” форми на посебном мастер-класу са Туе Стин Милером. Такође, сваке вечери током фестивала организоваће се и разговори са ауторима, у којима ће сви љубитељи филма моћи да учествују. Извршни продуцент Невена Ђонлић, бивша уредница филмске редакције СЦ-а, истакла је да је поносна што је и даље део тима фестивала који је отворио ново поглавље на нашој културној сцени.
- До појаве “7 величанствених” документарни филм био је заступљен само на мартовском кратком метру. Ми смо пионирски започели, прво са малом салом СЦ-а, потом са делом програма у малој, а делом у великој дворани, подсетила је она.  Фестивал је одавно стекао одану публику, а прошле године забележио је чак 6.000 гледалаца, што је значајна цифра за ову врсту програма.

Стални селектор, филмски посленик из Данске Туе Стин Милер одабрао је за овогодишњи фестивал најбоље европске документарце у продукцији Холандије, Велике Британије, Шпаније, Данске, Португалије, Финске и Француске.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari