Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

IT ветерани

Inbox, Београд

Од свог оснивања 2000. године београдски Инбокс је прешао пут до једне од најзначајанијих компанија српског ИТ сектора. Са 20-ак запослених и многобројним спољним сарадницима Инбокс има репутацију најпожељније фирме за све оне који се баве планирањем и пројектовањем сајтова, програмирањем, хостингом, дакле свиме оним што су многобројни клијенти Инбокса препознали као врхунски производ који ова компанија испоручује. О почецима, развоју, многобројним пројектима разговарамо са Синишом Рогићем, једним од оснивача.

Када је Инбокс, који су чинили група програмера и дизајнера , четири године од свог оснивања донео одлуку да у Србији 2000. године отвори истоимену фирму – каква су била очекивања? У каквом је стању било тадашње веб тржиште и да ли су у правом тренутку препознали могућност великих потенцијала развоја овог сектора, и посебно могућности српских програмера и дизајнера?

Инбокс смо стартовали Небојша Васиљевић и ја, када смо радећи на Радију Б92 у Интернет одељењу схватили да постоји велика потреба на тржишту за напредним wеb-решењима. Наравно, на почетку је то била више наша пројекција него реалност. Почетак је био прилично тежак. Српско тржиште је у том тренутку било потпуно неспремно за наше услуге. Клијенти нису препознавали потребу за савременим wеbрешењима. 2000. у Србији је било 1% корисника Интернета. Тек 5 година касније ситуација се променила на боље.

Од оснивања до данас реализовали сте више од 200 пројеката за „мале“ и „велике“ клијенте. Подсетићемо читаоце да су интернет презентације Радио телевизије Србије, Прве телевизије, Радио телевизије Црне Горе, Фонета и још неких медијских кућа Ваших руку дело. Како је дошло до сарадње са тако реномираним информативним кућама и којим пројектом сте задобили тако велико поверење да израђујете и одржавате презентације које броје и до 300 хиљада поједниначних посета дневно?

За 14 година пословања нисмо инвестирали ничта у маркетинг и промоцију. Све клијенте и пројекте смо добили на основу препорука људи са којима смо радили и пројеката које смо одрадили. Кад погледам које смо све пројекте радили могу да кажем да смо радили најважније пројекте у Србији од националне телевизије до највећег фудбалског клуба до великих интернационалиних компанија. Одувек смо били опредељени да планирамо послове дугорочно, такав однос имамо и са клијентима. Већина клијената са којима радим је са нама више од 10 година. Садашњи фокус нам је ширење посла на америцко тржиште и сада смо поред Comtrade-aједина компанија из Србије која има представништво у Америци.

Више од стотину људи који су у неком тренутку били део Инбокса касније су и сами стварали каријере у приватном бизнису, како у Србији тако и у иностранству. У чему је тајна Ваше „омладинске школе“ која непрестано ствара играче и за неке јаче лиге него што је наша?

Наше опредељење од почетка је била је инвестиција у младе људе. Мој став је да су квалитетни људи наш једини капитал. Све може да се научи уколико постоји воља и жеља. У компанији у сваком тренутку имамо неколико волонтера, студената углавном са Математичког факултата или ФОН-а. Наша пословна политика је да нема притиска, нема стриктних процедура, свако одлучује према својим афинитетима када ће и колико да ради, све док год се пројекти завршавају у роковима и са задовољавајућим квалитетом. Верујем да је тај опуштени приступ и искуство које могу да добију оно што привлаци младе људе да раде са нама.

Једна од области Вашег рада је и израда андроид апликација за мобилне уређаје. Претпостављам да је то поље које доживљава велику експанзију у ионако невероватно динамичном сектору. Како процењујете своју тренутну позицију и могућности развоја у времену које је пред нама?

Ми смо кренули у развој мобилних апликација као логичан наставак нашег технолошког опредељења пре 6 година. Десктоп рачунари су већ ствар прошлости и све што се сада ради у свету, ради се прво за мобилне уређаје. Будућност је у интегрисаним уређајима који више неће бити одвојени од нас већ ће бити део одеће, обуће и биће потпуно интегрисани у наше животно окружење. 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari