Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Српкиња- хероина Великог рата

Дом Војске Србије, 24. април- 06. мај 2017.

У Дому Војске Србије отворена је изложба Димитрија Вујадиновића „Српкиња –  Хероина Великог рата“. Изложбу, која осветљава херојску улогу Српкиње, жене на чијим су плећима, после окупације и одласка војске и народа преко Албаније, остали породица, кућа и имање, попаљено и опљачкано огњиште и брига за вољене на фронту, отворила је Нена Кунијевић, историчар уметности, редитељ, музички уредник и сценариста Радио-телевизије Србије. 
 
"Много је манифестација којима смо током последње три године обележавали Први светски рат. Ипак, може се рећи да је у свима њима улога жене била на неки начин занемарена. А без јунаштва у карактеру и генетском коду тих  жена, без њихове мудрости и умешности да се преживи у немогућим ратним условима и страдањима, сви војнички успеси били би узалудни. Велики рат је први пут на глобалној позорници човечанства – политичкој, економској и породичној, снажно афирмисао и доказао вредности жена, мајки које су своју децу херојски васпитавале као неустрашиве браниоце отаџбине и слободе свог народа. Када су ти јунаци одлазили у борбу, када су остварили непоновљиве подвиге, када су се жртвовали за своју земљу, ми смо пратили њихове животе и њихове подвиге, не сетивши се ко их је тако васпитавао, ко их је начинио херојима. Занемарили смо улогу мајке и жене у формирању српског националног бића. Ова изложба на свој начин исправља ту неправду", рекла је поред осталог Нена Кунијевић отварајући изложбу.

Изложба „Српкиња –  Хероина Великог рата“ траје до 6. маја 2017. године, у Малој галерији Дома Војске Србије.

 

Извор: Медија центар Одбрана

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari