Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Поентин Кувар бр. 1 – Недељни menu

Јоја Цицвара

Драги наши,

 

следе предлози и идеје за недељни доручак, ручак, вечеру, две ужине и бранч. Овако изгледа недеља по нашој мери, а надамо се да ћете се и ви наћи на списку наших задовољних чревоугодника! За ваше стомаке, побринуо се наш доктор кулинарства и напоредне књижевности, Јоја Цицвара.

 

 

1. СЕЗОНСКА САЛАТА ОД ПЕСМЕ – УРНЕПЕС

 

Састојци:

1 супена кашика шимборског уља

8g цитата (без навођења аутора)

3–5 прстохвата породичних траума

1 кашичица анхедоније

1 кашичица аутоироније

200g дехидрираногКПСД-а[1] (види фусноту!)

 

Припрема: све састојке овлаш помешати у корама са нажврљаном илустрацијом, и служити као хладно предјело влатари од Витмена служеној у посуди од паљене земље, елиотоваче. Озго посути КПСД-ом, а по жељи, и сопственом нахођењу, додати колорит француског новог филма.

 

Додатак: може се правити и варијанта, која подразумева мешање састојака левицом. У том случају, додати и коју кап зоговаче.


ВАЖНО: нипошто зачињавати ни иманентним ритмом, ни метром, а по сваку цену избегавати силабичко-тонску версификацију у ринфузи или зрну!

 

 

2. СЕЗОНСКА ЛИРСКА ПЕСМА – ДОЛАП ТОРТА

 

Састојци:

11–12 мерица кора (ја користим Ракић Ltd, а може и Дучић&сo.)

500g старих, егзотичних речи (некад могу и тропске, нпр. англицизми)

8–16 парова мушк(атн)е риме

 

Припрема: Коре поређати у четири пута по четири истоветна калупа. Између кора, ређати старе, егзотичне речи, и са крајева стављати мушк(атн)у риму.

 

Додатак 1: Може се правити и као лирска кафа – само, уместо кора, подразумева много алкохола, по укусу кувара.

 

Додатак 2: За свечане прилике, може се направити и са нојевским јајима – потребно је додати и низ свечаних топонима, те не штедети на ускличницима, а кувар мора да се унесе целим телом у изношење торте пред госте. Пожељно је додати и коју кап манастирке.

 

 

3. СЕЗОНСКЕ, БРЗЕ И ЛАКЕ – ПОРТАЛИЦЕ

 

Састојци:

11–130g прећутаног у току дана

1 наслов

 

Припрема: Ставити наслов на прећутано у току дана, насумично поређано. Оставити преко ноћи да се хлади на порталима. Ја највише волим да сервирам када дође породица, ужа и шира, на славу.

 

 

 

4. СЕЗОНСКИ КРАТКИ РОМАН – КРОКОДИЛСКИ (Б)АТАЦИ

 

Састојци:

1–2kg субвенционисане еко-хартије за печење

2 коре минималистички украшене (биоразградиве, за сервирање)

3–6 капи уља Yugonostalghia (препоручљиво, али је и јак алерген)

3–6 капи уља сиво бојене стварности

4 паковања КПСД у праху

7–12 траума

7–12 друштвених коментара

1–3 безопасне провокације

 

Припрема:

Еко-хартију посути уљем (или уљима), додати пуно КПСД у праху, а трауме, провокације и коментаре правилно распоредити (увек у односу 3:3:1), у зависности од тога колико се хартије искористи. Смесу, на крају, ставити у коре и сервирати док је топло. Не ваља када се охлади, а може тек мало, мало да се подгрева.

 

5. СЕЗОНСКИ ИСТОРИЈСКИ РОМАН – СТАРОСРПСКИ ЧАЛАН ОД КАЈМАКА

 

Састојци:

10–20kg хартије разних типова

2 коре Sepia

3–5 различитих жанрова

1–2 сцене секса

1 свест о писању

300–400g ситно дробљеног интертекста

 

Припрема:

Пошто захтева јако дугу припрему, ја ово јело припремам само о годишњицама. Потребно је, најпре, изломити разнолику хартију, и додати жанрове који се наизглед међусобно потиру. Све време мешати са сценама секса и свешћу о писању, док се додаје ситно дробљени интертекст. Потом оставити преко ноћи, и, уколико се ујутро није распало у Sepia корама, може се изнети пред госте.

 

Додатак 1: могу се додати и крокодилске сузе.

 

 

6. (ПРОШЛО)СЕЗОНСКИ ПОСТМОДЕРНИ РОМАН – ПАПАЗ-ЈАНИЈА

 

Састојци:

1–2kg имена

1–2kg моглоседесиља (најбоље сушеног у пушници)

10–12kg салчића сарказма марке Miroslav pl. Krlezxa

Пола и по грама мозга

1l пљувачке

 

Припрема:

Умешати имена са моглодесиљем, по сопственом укусу. Сипати у смесу сву пљувачку, и полако додавати салчиће сарказма. Мозак може и не мора. Сервирати искључиво у посуђу „Залив“ или „Весувио“.

 

Важно: Јако је потребно бити опрезан са Папаз-јанијом, јер је могуће да изазове дијареју. Такође, како се брзо вари, препоручујем да, ако се допадне гостима, правите у што већим количинама, и што чешће.

 

7. СЕЗОНСКА ТРАГЕДИЈА – ИЗО-БИЉЕ

 

Састојци:

3–5 сећања на деведесете

1kg жала

8 паковања КПСД-а „Волфганг Роки“

 

Припрема: Помешати сећања на деведесете са пуно жала, и сасути свих осам паковања КПСД-а. Лично, волим да за дезерт гостима служим и по пасош у стакленом звону, са још неосушеним царинским мастилом.

 

 

8. СЕЗОНСКА КОМЕДИЈА – ПОПАРА „ХИСТЕРИЈА“

 

Састојци:

1–3 глумца

1–2 дијалекатска акцента

1–2 кутије КПСД-а

1 хистерични смех

 

Припрема: Као и свако сиротињско јело, не захтева много припреме. Треба само помешати глумце са акцентима, КПСД-ом и хистеричним смехом, да би гости били сити. Спрема се брзо и једноставно, и не захтева пуно труда, а носи пуно калорија. Препоручујем сервирање у камерним просторима, како не би било превише одјека.

 

9. СЕЗОНСКИ ПРИКАЗ – СЛАДОЛИЗ

 

Састојци:

1 познати текст (поетски, прозни или драмски)

10–12 ирелевантних констатација

3–6 примећених интертекстова

1 констатација о успешности

 

По укусу: емулгатори, конзерванси, квасац.

 

Припрема: У један познати текст додати ирелевантне констатације, примећене интертекстове и констатацију о успешности. Мешати дуго и поштујући редослед додавања састојака. Ако се дода свеж квасац, констатација о успешности ће боље успети. Ја волим овај сладолиз, јер служи као супститут за познати текст, нарочито кад се сервира у чанку.

 

10. СЕЗОНСКИ АКАДЕМСКИ РАД – ЖВАКЕ ОД ТУРШИЈЕ

 

Састојци:

1kg коришћених жвака

1kg омота искоришћених жвака

 

Припрема:

Килограм коришћених жвака умотати у колаж направљен од омота жвака. Сервирати у корама зборника, часописа и сабраних и изабраних дела.

 

Додатак 1: Уколико вам је потребна већа количина жваке, у зависности од прилике, препоручујем и коришћење парентеза или фуснота у размери 4:1 у корист жваке.

 

 

 

НАПОМЕНА: Све рецепте практикујете по позиву искључиво сопствене савести. Благоутробени Универзитет „Потемкин“ у Дембелији не сноси никакву одговорност за могуће последице.

 

НАПОМЕНА ПОСЛЕ НАПОМЕНЕ: Ради се о сатиричном тексту, за оне који су своју сиву масу пустили на испашу.

 

[1]К****, П****, С***, Д***. Може се наћи у свим апотекама, уредништвима или слабије опремљеним друштвеним животима. Препоручује се тип „Волфганг Роки“.

 

Текст преузет са званичног сајта часописа "Поента": https://www.poenta.net/