Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Бањалука у облаку, 2054. година

Борислав Вукојевић, Бањалука

Бањалука, 2054. година. Шетам Бетоном МС, вучем тешке кораке јер сам се након више година коначно усудио изаћи без уређаја за виртуелизацију живота. Недавно сам прославио 71. рођендан на Инстаграму, било је одлично, чак сам имао свој #сретанрођендан. Питате се одмах, гдје је Бетон МС и како могу славити рођендан у виртуелном? Како то мислите виртуелном? Јесам стар, али колико ме сјећање које сам похранио у cloud добро служи, прије десетак година постало је бесмислено раздвајати виртуелно и реално. Питате се како знам да вас то занима, баш тај одговор? Моје наочале су повезане са вашим животом на друштвеним мрежама, могу видјети комплетан ваш профил. У реду, можете прошетати са мном, објаснићу вам о чему се ради.

Видите, ми сада шетамо парком Бетон МС, који се некад звао парк Младен Стојановић. Било је то вријеме у којем смо се борили за зелене површине, чак смо имали и акцију за борбу ... Сачекајте тренутак, покушавам пронаћи датотеку у коју сам смјестио сјећања из тог периода ... Ах, ево га, нисам примјетио да ми је истекао premium налог за cloud меморију, па могу приступити тим подацима на неколико минута – опростите ми на томе. Дакле, борили смо се за неки Пицин парк, сматрали смо да је лоше за град ако останемо без зелених површина. Мислили смо да се можемо борити против локалних моћника, одговорити их од гомилања профита и ... Извињавам се, програм ми не дозвољава више приступа, док не платим за претходни мјесец. Али у својој „људској“ меморији имам податке о томе зашто се ово мјесто зове Бетон МС.

Прије 14 година наши представници у Првој и Јединој Истинској Народној скупштини усвојили су Закон о очувању околине, који је прописао бетонирање читавог града, како би било што више простора за градњу тржних центара (тренутно их имамо 166 у Бањалуци). Усвојиле су га нове политичке странке код нас, или барем кажу да су нови ... Чини ми се да се зову Нови СНСД и Нови СДС, који су дали шансу својим младим снагама... Хмм, размислићу касније зашто те младе снаге тврде да су младе већ 30 година... Него, да се вратим на поенту: име је осмишљено тако да се лако укуцава у телефоне и друге справице, јер смо схватили да нема потребе за даљим компликовањем језика. Молим? Аха, питате зашто је важно да буде тако кратко име? То је једноставно: нама је најважнија брзина, важно нам је да што прије нешто напишемо и пређемо на наредну ствар. Ево видите, чак смо усвојили да се Бањалука више не може писати одвојено, јер смо прије двадесетак година схватили да не желимо губити вријеме на падеже.

Ходам све теже, покушавам што мање гледати у људе око себе, јер свакако не могу видјети њихова лица. Сви људи носе специјалне маске које им дозвољавају да у реалном времену своја осјећања и мисли преносе на профиле друштвених мрежа. Сјећам се времена када је ова маска проглашавана проклетством, чини ми се да сам баш писао о томе док сам био млађи. Данас је она саставни дио живота Бањалучана, који их углавном користе за једну сврху: док шетају до посла, одмарају се, обављају радне задатке – преносе своје коментаре на друштвене мреже о томе како се слажу или не слажу са неком политичком одлуком, временском прогнозом, спортским резултатом, одјевном комбинацијом неке познате личности. Ето, подјести ме, кад сам био млађи, водили смо расправе о томе ко има право, а ко не, да коментарише неке појаве. Међутим, усвојили смо нову тековину Европске уније која је прописала да су сва мишљења у истој равни, да никакву улогу не играју компетенција или информисаност о нечему. Видим по мрежама се прича о новој верзији у којој ће бити могуће коментарисати на различитим језицима, без обира да ли знате тај језик. Али неће то још код нас, Међународна заједница је обећала да ће нам то омогућити по истеку привременог мандата 2154. године. Од када је она ту? Вјерујте да не знам, као што сам рекао, меморија ми је закључана док не платим рачун за cloud.

Сачекајте да мало одморим, па ћу вам објаснити како ... „Нови СНСД је бољи од Новог СДС-а ... Ајфон 58 је глупост, Самсунг 41 има боље апликације ... Они који не изађу на изборе, не воле своју земљу ... Нисам националиста, али не волим никог другог ... Гтрруккххј ... Поооллиут“... Извињавам се, мало ми је овај програм за коментарисање одвукао пажњу, гдје сам оно стао?

Бањалука, 2054. година. Шетам Бетоном МС, вучем тешке кораке јер сам се након више година коначно усудио изаћи без уређаја за виртуелизацију живота... Бањалука, 2054. година. Шетам Бетоном МС, вучем тешке кораке јер сам се након више година коначно усудио изаћи без уређаја за виртуелизацију живота. Подешавања, излогуј се. Извињавам се, овдје Борислав Вукојевић, управо славим 71. рођендан са својом породицом. Правимо роштиљ и играмо се са унуцима, случано сам се заборавио излоговати. Изгледа да је мој профил на друштвеним мрежама опет умислио да је стварнији од мене. Немојте обраћати пажњу на то, у данашње вријеме је тешко препознати шта је виртуелно, а шта реално. Без обзира шта вам причали, не могу вас натјерати да живите такав живот.

У који живот сте ви улоговани?

Аутор је оперативни уредник Новог Полиса из Бањалуке.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari