Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Правда за Долчеа и Габану

Марко Танасковић, Београд

Ко би могао очекивати да ће, поред свих конзервативних политичара, верских лидера и других заговорника традиционалних вредности, непријатељ број 1 геј лобија у свету, барем на кратко, постати један прослављени пар модних дизајнера који су, да иронија буде још већа, и сами декларисани хомосексуалци? Управо то се догодило током марта месеца чувеном креаторском тандему Долче и Габана, након што су у интервјуу италијанском магазину Панорама изјавили да се противе томе да хомосексуални парови усвајају и „производе“ децу и да је једина права породица-традиционална породица са биолошки дефинисаним улогама. „Рађате се од мајке и од оца, барем би тако требало да буде.“, рекао је новинарки Панораме Доменико Долче, додајући да се противи манипулацији вантелесне оплодње и сурогат материнствима.“Ја обично називам хемијску децу из епрувете синтетичком децом. Изнајмљене материце, сперма која се бира по каталозима, то је сулудо. Породица је светиња, она не сме да буде помодарија и тренд као модна индустрија.“ Његов пословни, а раније и емотивни партнер, Стефано Габана, додао је да геј парови који се осећају усамљено и непотпуно треба да размисле о куповини кућића и других кућних љубимаца, а не да се играју са природом.

Наравно, није прошло много времена пре него што су ове контроверзне изјаве, путем светских медија и друштвених мрежа, обишле читаву планету и изазвале очекивану лавину негативних реакција самозваних представника глобалне геј заједнице. Бројни активисти и борци за права хомосексуалаца, као и многи славни, џет-сет пријатељи италијанског пара, доживели су ово исказивање личног става познатих креатора као страшну и шокантну издају и недопустиво кршење неписаних кодекса политичке коректности која владају у западним либералним демократијама. Агресивна кампања против својих некадашњих миљеника довела је до парадоксалне ситуације да у онлајн анкетама на појединим геј порталима Долче и Габана бивају проглашени за најомраженије личности међу хомосексуалцима и то испред руског председника Владимира Путина који још од зимске Олимпијаде у Сочију неприкосновено држи прво место на листи геј непријатеља.

Међу првима који се огласио у осуди геј креатора био је њихов некадашњи велики пријатељ и сарадник, британски музичар сер Елтон Џон, који је њихове ставове доживео као личну увреду јер је познати певач са својим „мужем“ Дејвидом Фурнишом путем вантелесне оплодње и сурогат материнства добио двоје деце. Реагујући на глобалну полемику око изјава Долчеа и Габане, Елтон Џон је изјавио да је прекинуо све односе са италијанским дизајнерима и да су њихови ставови „назадни и застарели, баш као и њихова мода.“ Такође, позната америчка комичарка и водитељка Елен Деџенерес, који живи у легалном лезбејском браку са глумицом Поршом Де Роси, прокоментарисала је да су креатори обичне незналице и да не може да разуме њихове ставове, као и да убудуће неће куповати било какве одевне предмете који носе њихов лого.

Као по некаквој невидљивој и необјављеној команди, медијска хајка претворила се, наизглед спонтано, у добро организовану глобалну кампању протеста и бојкота. Решени да казне своје дојучерашње саборце и хероје, и то тако што ће их ударити по џепу, представници геј лобија, потпомогнути великим медијским кућама, отпочели су серију масовних демонстрација и окупљања испред Долче и Габана продавница широм света. „Долче и Габана-срам вас било“, „Стоп хомофобији у геј популацији“, „Моје дете није синтетичко“, тако су гласиле неке од гневних парола и слогана који су били написани на плакатима и транспарентима демонстраната у Лондону, Паризу и Њујорку.

Чак 10 000 људи потписало је у року од само неколико дана у Великој Британији петицију која је захтевала од луксузних трговинских ланаца Мејсиз и Дебенхам да повуку из продаје Долче и Габана производе све док се креатори не одрекну своје изјаве и не извине се светској геј заједници. Истовремено, врши се интензиван медијски притисак на глумце Метјуа Меконахија и Скарлет Јохансон, као заштитна лица бренда, да се, у знак протеста, повуку из рекламних кампања за робну марку. „Долче и Габана износе неинформисане, застареле и хомофобичне предрасуде против геј родитеља.“ изјавио је за британски Гардијан Питер Тачел, ЛГБТ активиста и један од предводника кампање против Долчеа и Габане.„Не можемо да допустимо да ови дизајнери зарађују милионе долара на потрошачима из геј заједнице а да са друге стране вређају наше породице и начин живота. Они су нам заболи нож у леђа“.

У свету у коме је имиџ постао све, бити перцепиран и јавно означен као неко ко се на било који начин противи врло екстензивном тумачењу људских, односно геј права, сматра се врло опасним и непромишљеним каријерним потезом и потенцијалним финансијским самоубиством. Моћ геј лобија и тзв. „ружичасте интернационале“ нарочито је изражена у модној индустрији где, као и у декадентном свету театра, хомосексуалци чине главне играче и креаторе трендова, те се у том смислу овај неконформистички иступ италијанских креатора мора третирати као акт велике и ничим изазване храбрости. Глобални бренд Долче и Габана, који су у Милану пре тридесет година основали Доменико Долче и Стефано Габана, спада у најпрестижније светске модне марке и финансијски је „тежак“ преко милијарду долара, а само током марта продаја је опала готово за половину у односу на исти период прошле године, док су деонице изгубиле двадесет одсто од своје вредности.

Ипак, својеглави италијански креатори, код којих су католички одгој и здрав разум преовладали над сексуалним опредељењем и менталитетом чопора, за сада одбијају да се повинују диктату политичке коректности и да попусте под притисцима. У ауторском тексту за Коријере дела сера, као одговор на нападе, Стефано Габана је осудио силеџијску тактику која се користи против њих само због тога што су се дрзнули да искажу своје слободно мишљење. „То је изузетно тоталитаран начин размишљања и посматрања света: или се стопроцентно сложи са мном или ћу те уништити.“ Габана је чак покушао да на свом Инстаграм профилу покрене кампању подршке „Ја сам Долче и Габана“, по узору на фамозни и до зла бога излизани „Ја сам Шарли Ебдо“ слоган, али се замисао није примила.

Чини се да на Западу слобода изражавања није једнака за све, већ се њена оправданост процењује од случаја до случаја, а од раније је позната максима да „нема слободе за непријатеље слободе.“ Случај Долчеа и Габане одличан је пример селективне медијске одбране права на слободно мишљење и изражавање, али и добар показатељ лицемерја наводно прогресивнних бораца за људска и геј права којима су пуна уста љубави, толеранције и демократичности, али се очас посла, по потреби, претварају у искључиве фашисте и мржњом испуњене хајкаче. Треба рећи и да је питање усвајања деце од стране геј парова следећа велика друштвена и вредносна тема око које ће се ломити копља у Европи, нарочито откако су Шпанија и Француска то право већ озакониле, јер су геј бракови мање више већ апсолвирани и сматрају се за неминовност. Усвајање деце и њихов одгој у складу са либералном ЛГБТ идеологијом следећи је велики корак и вероватно последња тврђава нормалности и упориште традиционалне породице које треба уништити. Због тога грађани Србије треба посебно да обрате пажњу на ставове које су изнели Долче и Габана, али и на ситуацију у којој су се нашли након свог својеврсног новодопског вербалног деликта. Јер данас парада, сутра бракови, а прекосутра усвајање деце, а између тих фаза наравно криминализација свакога ко се усуди да се томе на било који начин успротиви.

 

Аутор је књижевник и публициста из Београда

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari