Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Звездино бескрајно заваравање

Милојко Пантић, Београд

У пропалом Фудбалском клубу Црвена звезда беже од стечаја као ђаво од крста. Зашто? Зато што они који данас воде Звезду знају да када би клуб отишао у стечај и када би га неко купио за 1 евро заједно са дугом од преко 50 милиона евра, ни један од данашњих руководилаца и делегата тзв. Скупштине не би могао да буде ни портир, а камоли фактор у Звездином менаџменту или члан Скупштине.

Прошле недеље из Италије је стигла вест да је Парма, некадашњи финалиста Купа УЕФА, због дуга од преко 90 милиона евра, продата за један евро. Зашто је тако нешто за сада неизводљиво у Звезди? Зато што су по важећем Статуту, формално – правно гледано данашњи власници Звезде они који су од Звезде само узимали, који никада у животу ни улазницу нису купили, а камоли уложили свој динар у клуб. Ти, који су узурпирали општенародно добро и некадашњу националну вредност, а то су данашњи и пређашњи руководиоци заједно са неколико хиљада тзв. чланова – у ствари професионалних навијача којима су дали чланске карте, кажу: „Звезда је већ приватна тј. наша и онај ко хоће да је купи, мора нама да плати“. Можда је и зато почело да се пуца око стадиона на чланове Звездине скупштине из редова навијача.

Ето шта се догађа када не постоје или не функционишу надлежне институције државе, већ премијер лично, буквално у пола ноћи упадне у клуб и суспендује, а практично аболира од одговорности дотадашње руководство које је клуб довело до банкротства и уместо њих постави своје пријатеље као Радну групу за спас Црвене звезде.Такво ненормално, неморално и бесправно стање и те како помажу спортски медији, симулирајући нормалност и имитирајући озбиљне фудбалске системе. Јер у прошлонедељним новинама освануо је овакав наслов: "Шта спремају Џајић, Терзић и Кокеза?" Као да су та тројица некакви чаробњаци, а не сукривци за Звездино дужничко ропство. Показало се само дан-два касније шта смерају, када су доскорашњем капитену и најбољем играчу Дарку Лазовићу саопштили: Или ћеш на пролеће без обзира на Уговор, играти под нашим условима тј. бесплатно, или нећеш играти уопште.

Наставља се дакле Звездино бескрајно самозаваравање да се шминкањем може оживети мртав клуб и да се продајом таквог клуба може нешто и зарадити. Звездин тандем штопера ван терена Терзић – Кокеза несувисло мисли да ће клуб оживети ако Лазовићу отму уговором потписаних 125.000 евра пролећне плате?! Или ако унапред продају још нерођену Звездину фудбалску децу, а да их и не обавесте, а камоли питају за дозволу. То није ништа друго него бескрупулозна трговина људима. Чак и да им Лазовић опрости свих пола милиона и нешто више евра, то је непостојећи новац  и са тим се не могу платити милионска дуговања за струју, воду, грејање, да ништа друго не помињемо.

Посебна прича је суспензија Дисциплинске комисије ФСС, према којој се због дуговања бившим играчима, тренерима и другим клубовима, не могу регистровати нови играчи. Рок за регистрацију био је до петка 13. фебруара у поноћ. У петак у подне суспензија је још важила. Шта мислите како је Звезда успела да до тог рока испуни своје уговорима потписане обавезе. Никако другачије него методама "а la Лазовић".

 

Аутор је спортски новинар из Београда

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari