Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Корак губитника

Милојко Пантић, Београд

 

Ако можете веровати мом искуству, онда ћете се сложити да су највећи кривци за све што се догодило пре, за време и после "летеће албанске провокације" на бившем војном стадиону: националистички разуларени српски медији и неспособне српске службе безбедности.

Заиста је бесмислено то што раде моје младе колеге новинари. Најпре су пре утакмице са Албанијом у погрешном настојању да мобилишу, мотивишу и инспиришу и играче и навијаче, данима распиривали шовинизам и национализам, боље речи мржњу према ривалу, као да је у питању борба за опстанак нације и државе, а не фудбалска играИзмишљања претећих изјава албанских фудбалера и функционера, до те мере су разјарила нашу навијачку руљу да су јурили Албанце по терену у намери да се са њима једном за свагда обрачунају. А шта тек речи за паљење и разбијање радњи наших суграђана албанске националности у Сомбору, Новом Саду, Вршцу... Све су то последице медијских порука типа: Уби, закољи, да Шиптар не постоји". Један лист је чак штампао наводно писмо Срба са Косова под насловом "Победите сада и не морате више никада". За све то време Албанци су тиховали и смишљали провокацију која улази у историју бешчашћа. Страсти су експлодирале када је, кажу са оближње цркве, на стадион долетела беспилотна летилица носећи ДРОЊак од непостојеће албанске државе. Стефан Митровић скаче, хвата ту крпу, Албанци му је отимају, настаје туча и утакмица се прекида. Шта је то друго него наседање на провокацију гостију, без обзира што се основано сумња (а и албански званичници то кажу) да су читаву ту скандалозну операцију, за добре паре извели Срби, то јест "домаћи издајници".

Е сад, можете ли да замислите шта би се догодило да су на пример Шкоти урадили нешто слично на утакмици са Енглезима на Вемблију? Да ли би Вејн Руни или било који други Енглез јурио ту крпу по терену? Сасвим сигурно не. Повукли би се крај терена до свог стручног штаба и чекали да надлежне службе реше настали проблем. И ту долазимо до другог кривца за тај понижавајући фудбалски спектакл. А то су српске безбедоносне службе чији је координатор председник Владе Александар Вучић. Они су најпре дозволили да "летећи тањир" на њихове очи лети изнад јавног скупа за чију су безбедност задужени и плаћени. Затим пуштају да тај летећи објекат по терену уместо њих јуре фудбалери? И на крају, поред више хиљада припадника тих наших служби испред камере националне Телевизије на терен стадиона улеће хулиган и простачки вређа премијера Србије и поновимо још једанпут, координатора свих безбедоносних служби. Александру Вучићу је међутим и поред свих тих пропуста министар полиције и даље омиљени лик.

Само два дана после овог понижавајућег "фудбалског спектакла" гледали смо војни спектакл под називом "Корак победника". Све то поводом 70-те годишњице од ослобођења београдске општине Звездара (јер цео Београд је ослобођен 20. октобра) а у част првог човека Русије Владимира Путина. Ако је то био "корак победника" онда је претходна фудбалска парада за све учеснике била "корак губитника" без обзира на казне које ће наредног четвртка изрећи Европска фудбалска унија.

 

Аутор је спортски новинар

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari