Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Победе Трампа и Х. Клинтон у "Супер уторку"

РТС

Републикански претендент за председничку номинацију у САД Доналд Трамп и његова демократска ривалка Хилари Клинтон избили су, свако у свом табору, као убедљиви фаворити током "Супер уторка", најважнијег дана прелиминарних избора, када се истовремено гласало у 12 америчких држава и једној територији.

Према пројекцијама медија, Трамп је на унутарстраначким изборима победио своје републиканске ривале у седам држава од оних дубоко на југу до Масачусетса на северу, чиме је добио додатан замах после прошломесечног гласања, када је победио у три од четири државе у којима се одржавају први прелиминарни избори, преносиРојтерс. И победа Клинтонове која је јуче иза себе оставила свог главног такмаца Бернија Сандерса у седам од 11 држава на унутарстраничким изборима, била је убедљива, мада и предвидљива у државама попут Арканзаса, где су она и њен супруг Бил Клинтон почели политичку каријеру. 

Њихови ривали засада најављују истрајну борбу. Трампов републикански ривали Тед Круз, сенатор из Тексаса, који је победио у Тексасу и суседној Оклахоми и Марко Рубио, сенатор са Флориде, који је према предвиђањима победио у Минесоти, изразили су одлучност да остану у трци. Главни такмац Клинтонове, Берни Сандерс, демократски социјалиста из Вермонта, који је победио у Вермонту, Колораду, Минесоти и Оклахоми такође је обећао да ће наставити да се бори за номинацију у преосталих 35 држава, у којима тек треба да се одржи гласање.

Ројтерс оцењује да су Трамп и Хилари Клинтон сада под притиском да покажу да могу да уједине бираче, свако у својој странци, и избегну поделе које би им могле нанети штету на изборима за председника САД 8. новембра.  До сада се веровало да би номинација Трампа за републиканског кандидата била прави добитак за Хилари Клинтон и донела јој сигурну победу на председничким изборима, али самоуверени, бучни и често неваспитани милијардер је константо превазилазио очекивања, тако да ништа није извесно.

На први поглед, искуство и темперамент бивше државне секретарке, сентароке и прве даме су довољни да нађача политички неопробаног и контроверзног милијардера који тек треба да осмисли и представи политику по многим питањима. Према недавној анкети Си-Ен-Ен-а, Клинтонова води у односу на Трампа са 54 наспрам 44 процената међу регистрованим бирачима, а сличан резултат су давале и друге анкете. Међутим, победа Клинтонове "није сигурна ствар," оценио је Норман Орнстајн из конзервативног Америчког ентерпрајз института. "Поделе у Републиканској страници иду на руку демократама, али то не значи да ће Трамп, ако буде номинован, сигурно изгубити", оценио је он.

Трамп је привукао присталице "политички некоректним" изјавама о имигрантима и трговини, али је поделио странку својим непријатељским ставовима - назвао је неке Мексиканце силоватељима, тражио је забрану уласка муслимана у САД, исмевео жене и инвалиде, што се све није допало републиканском естаблишменту. Многи експерти су веровали да ће му те увреде, претеривања и провокације нашкодити у новембру, али 69. деветогодишњи тајкун изгледа делује у некој паралелној ставрности која није ограничена традиционалним политичким правилима, оцењује АФП, наводећи да овим изборима доминира полемика за и против естаблишмента. Бес и замор великог броја бирача према естаблишменту у престоници иду на руку Трампу као аустајдеру, који већ месецима "гура прст у око" Вашингтона.

За разлику од њега, Клинтонова је оличење естабилшмента, и као кандидат добија лоше оцене када је реч о поштењу и поверењу које у њу имају бирачи. Ипак, демократски стратези се надају да ће "катастрофа" коју представља Трамп дати енергију демократским и неопредељеним бирачима да изађу и гласају како он не би дошао на власт. Доналд Трамп ће бити највећа мотивација за бирачку базу, оценио је за Си-Ен-Ен Бакари Селерс, бивши посланик из Демократске странке у Јужној Каролини. "Дуго нисмо имали тако добар подстицај за Афро-америчке и Хиспано бираче да изађу и гласају за демократског кандидата", сматра Селерс.

 

Извор: РТС

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari