Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Избори у Новој демократији

Костас Панакис, Универзитет Македонија, Солун

Победа Кириакоса Мицотакиса на унутар-страначким изборима у Новој демократији означава низ догађаја како у овој партији институционалне опозиције, тако и на грчкој политичкој сцени, коју одликује нарочита нестабилност.

Влада Алексиса Ципраса, која је преузела власт пре тачно пре годину дана, уз велику помпу и бомбастичне најаве „да ће променити Европу и донети наду“, успела је једино да на жалостан начин изневери очекивања грађана Грчке. Спектакуларни Ципрасов неуспех да преговорима избори адекватно решење фискалног проблема за земљу и наметање мера контроле капитала приликом банкарских трансакција довели су грчку економију до стања гушења (прошле године, раст је износио минус 1,8%), док су грчке банке на финансијским тржиштима забележиле губитке у износу од 80 милијарди евра. Осим лошег стања економије, неадекватно суочавање Сиризине владе са проблемом избеглица и илегалних имиграната, као и чињеница да није стала на крај турским захтевима за заједничким управљањем Егејским морем, довеле су грађане до разочарања, јер виде да земља иде ка ћорсокаку. Ципрас је успео да победи у две изборне трке током 2015, као и на јулском квази-референдуму, али је за ривала имао Нову демократију са пуно проблема, суштински обезглављену од јула месеца, након оставке њеног бившег председника Антониса Самараса. Током читавог овог међупериода до унутар-страначких избора 10. јануара, странка официјелне опозиције изгубила је способност да остварује суштинску контролу рада владе Алексиса Ципраса.

Чини се да се овакво стање мења након избора на функцију председника странке Кириакоса Мицотакиса, политичара либералног профила и заговорника реформског курса којим земља мора и треба да се креће. Изданак је политичке породице, која је земљи донела и премијера, његовог оца, Константиноса Мицотакиса у периоду 1990-1993, док је Кириакос у последњој влади Нове демократије обављао функцију министра за реформу државне управе. Његово супротстављање од државе зависној, паразитској економији и етатизму совјетског типа који гуши производне структуре привреде, као и рат који жели да објави популизму, који је затровао политички живот земље, јесу две трасе ка којима жели да буде усмерен.

Исход избора у Новој демократији као и победу Кириакоса Мицотакиса једино описује реч обрт. Који су, међутим, фактори до обрта довели? Постоје како унутар-страначки (главно), али и они изван партије, будући да су „бели листићи“, који су се разочарали и нису изашли на парламентарне изборе, у другом кругу гласали за Кириакоса, погледом усмерени према будућим парламентарним изборима. Ривал у трци за председничко место, Евангелос Меимаракис, представљао је превазиђену варијанту политичке мисли и вршења власти, не могавши да се ухвати у коштац са снагама унутар странке које захтевају реформе и промене у грчком друштву. Подршка новом председнику Нове демократије од стране Адониса Георгијадиса, била је драгоцена. Георгиадис, млади политичар који представља десну струју унутар станке и који је пуно пута у парламенту улазио у оштре дуеле са посланицима и министрима из редова Сиризе, ставио је на располагање читаву своју партијску инфраструктуру Мицотакису те се чини да је био тас на ваги који је превагнуо. Још један одлучујући чинилац у поразу „старог партијског кадра“ Меимаракиса били су и разговори које су људи из његовог окружења водили са Сиризом о стварању концентрационе владе двеју великих партија. Овакве перспективе мобилисале су кадрове и гласаче НД који тако нешто нису желели, те су се окренули Мицотакису.

Од сада, Ципрас стиче озбиљног противника, способног да покрене страначку базу НД, али и да врати гласаче који су апстинирали на претходним изборима. Индикативно је да скоро 60% бирачког тела није изашло на септембарске изборе, што је у вези са разочарењем Грка у политички систем. Такође је чињеница да ће нови председник НД привући гласачко тело странке Потами и Уније центра, чија ће политичка снага слабити. Могуће је да ће ПАСОК, доминантна социјалистичка странка све до пре неколико година, наставити да губи снагу и гласаче, а веома је вероватно и „упијање“ оних гласова који су подржали захтеве европских поверилаца на јулском референдуму, њих 40%, а које НД сада жели да капитализује. Дугорочни циљ К.Мицотакиса јесте да створи про-европску и реформску странку, не изгубивши, међутим, идентитет странке која традиционално представља слободне професије, предузетнике, али и пољопривреднике, од којих се очекује да плаћају нове прекомерне порезе које им доноси Ципрасова влада. Примећујемо да се на грчкој политичкој сцени ствара нови биполарни систем који ће мале парламентарне странке одвући у једном или другом смеру. Изузетак су две партије које представљају два екстрема политичког спектра, екстремно десничарска Златна зора те Комунистичка партија Грчке, које се крећу унутар 5-6% гласова, без могућности да утичу на политички развој догађаја у Грчкој.

Последице Мицотакисове победе биће одмах видљиве на политичкој сцени земље у наредном временском периоду. Требало би да сâм Мицотакис, те следствено њему и Нова демократија изграде профил „љутог ривала“ идеолошкој доминацији левице. Јасним предлозима чак и за болне промене, стратегијом проевропске оријентације, Мицотакис може натерати Ципраса на структурне реформе које земља треба. Уколико то премијер не учини, тада ће политичке последице бити непосредне и Ципрас ће се суочити са проблемима. Фебруарско гласање за планиране реформе система осигурања, које намећу велика смањења доходака пензионерима, нове економски намете слободним професијама, али и високе порезе пољопривредницима, убрзавају политичку динамику. Коалициона влада Сириза – АНЕЛ има подршку тек 153 посланика у парламенту и многи аналитичари очекују „врело“ грчко политичко пролеће, а можда и ванредни излазак на биралишта.

Превео: Милан Корићанац        

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari