Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Породица жртава дронова обећава борбу против одлуке немачког суда

Терор на суђењу

Нађа Прупис, Common Dreams

Фасал бин Али Џабер, чији су рођаци погинули у нападу 2012. године, каже “нећемо одустати … и то је за нас једноставно – питање живота и смрти “

Фасал бин Али Џабер поднео је прошлог октобра уставну тужбу против Немачке након открића да је она помогла Америци да спроведе тајне нападе дроновима у Јемену, укључујући и онај у којем су погинула два члана Џаберове породице. Три године након што је у америчком нападу дроновима у Јемену погинуло двоје цивила који су били на свадби, немачки суд је у среду пресудио против чланова породице жртава у случају који је изазвао међународну подршку за такозвани “Рат против терора”. Фасал бин Али Џабер је добио дозволу да поднесе жалбу против судске одлуке након што су судије одбиле његову уставну тужбу против Немачке, коју је поднео прошлог октобра након смрти свог нећака и зета, погинулих у америчком нападу дроновима дана 29.08.2012. године у селу Кашамир. Тужба је поднета након открића да је ваздушна база Рамштајн, која је смештена на југоистоку Немачке али коју воде америчке ваздушне снаге, “од пресудног значаја за олакшавање америчких тајних напада дроновима у Јемену”, према добротворној организацији Реприв. Џабера представља организација Реприв и Европски центар за људска права. Џабер није могао лично да сведочи зато што га је забрана путовања у Јемену – имплементирана преко Саудијске Арабије, због војних напада против Хути побуњеника – спречила да напусти земљу. Његова изјава је прочитана пред судом у среду.

Председник Барак Обама и немачки званичници су претходно порицали да је Немачка била умешана у операције дроновима. Ипак, ове године су процурели супер-тајни обавештајни документи који су потврдили да је Рамштајн “место сателитске релеј станице која омогућава оператерима дронова на америчком југозападу да комуницирају са  њиховим даљинским авионима у Јемену, Сомалији, Авганистану и другим циљаним земљама”, како је било написану у Интерсепту који је објавио извештај о документу у априлу. Напад у 2012. години изазвао је протесте у Јемену, из разлога што је један од погинулих, Салим бин Али Џабер, био познат као противник Ал Каиде, наводне мете напада. Посматрачи су пре доношења одлуке рекли, да би случај могао да постави преседан за међународне владе које учествују америчкој кампањи напада дроновима. Судије су у среду само признале да је прихватљиво што је база Рамштајн круцијални део америчких операција напада дроновима у Јемену.

Након пресуде, Џабер је изразио жаљење због судске одлуке – али је обећао да ће наставити да се бори. “Надао сам се да ће суд данас повратити веру Јемена у посвећеност Запада владавини права, и да ће немачка влада ставити тачку на своју улогу у овим нелегалним и неморалним операцијама” рекао је Џабер. “Срамно је што неће чак ни да признају да су имали удела у убијању невиних цивила и терорисању читавих заједница.” “Али нећемо одустати”, наставио је. “То је за нас – једноставно – питање живота или смрти.” Кет Крег, законски заступник организације Реприв који је представљао Џабера, додао је “Предуго је програму дроновима било дозвољено да ради у сенци – далеко од судског и јавног надзора. Иако смо данас изгубили, ово саслушање је био значајан корак у правцу веће транспарентности и одговорности Сједињених Држава и њених савезника у њиховом нелегалном и неморалном програму дроновима. Крег је казао и то да одлука “једноставно значи да морамо да удвостручимо наше напоре да подржимо наше клијенте у њиховој намери да окончају смрт и патњу коју дронови доносе у Јемен.” Џабер је додао: “Ово је само почетак наших напора и ја ћу наставити да полажем наду у правосудни систем и владавину права, како бих пронашао миран и одржив начин да сачувам себе и своју породицу сигурним, и окончам разарања која дронови доносе у моју земљу.”

 

 

Извор: Common Dreams      Превела: Т.В.Р:

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari