Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Теорија игара у америчкој серији House Of Cards

Mind your decisions

Уживао сам гледајући прву сезону америчке верзије чувеног британског серијала House of Cards, у продукцији Нетфликса. Серија је политичка драма која прати амбиције конгресмена Френсиса Андервуда, којег игра Кевин Спејси. Андервуд је проницљиви политичар и његова каријера је базирана на разрађеној стратегији и склапању практичних договора. Много је пута приказан како игра шах сам са собом.

Сада ћу покушати да представим један примјер стратешког мишљења, онако како га примјењује Андервуд и који је, упозоравам оне који још нису одгледали серију, из пете епизоде прве сезоне.

 Ако желите избјећи спојлере, молимо вас да не читате даље!

 Како да вјерујеш својој љубавници?

Prva sezona, peta epizoda.

Средовјечни Френк је у романтичној афери са новинарком од двадесет и нешто, Зои Барнс. Веза је почела јер су и једно и други имали крајнје професионалне разлоге. Френк жели савезника из медија како би наметао своје теме на дневни ред, док Зои жели инсајдера из свијета политике како би увијек имала најновије информације.

Да би своју везу, или савез - како год, одржали у тајности, Френк пажљиво брише своје трагове. Он сваке седмице Зои доставља једнократне мобилне телефоне како би било немогуће пратити њихову комуникацију. Једне вечери Зои се нашалила и рекла како је такав процес гломазан и незграпан, те затражила од Френка да јој више вјерује.

Зои: Хоћеш ли ми давати нови (телефон) сваке седмице?

Френк: Па не можемо се виђати… без заштите.

Зои: Нико мени не говори кад да радим, кад да се играм.

Френк: Не радим то без разлога, Зои.

Зои: Ако ми не можеш вјеровати, онда не бисмо требали ни радити ово.

Франк: Па добро, како онда да учврстимо повјерење?

 Френк схвата да би афера нанијела асиметричну штету, јер Зои би тек нешто мало посрнула у својој тек зачетој каријери, док би он, високопозиционирани конгресмен, могао заувијек да уништи своју политичку каријеру. Зои је тренутно у предности јер сад може уцјењивати Френка. Игра тренутно изгледа овако:

 Ситуација са једнократним телефонима 

Како сада да изједначе позиције у игри? Френк предлаже Зои да понуди нешто чиме би се учврстило њихово међусобно повјерење.

Зои: Била сам врло дискретна.

Френк: Ах, професионална дискреција, да. Али ово је нешто сасвим другачије.

Зои: Имаш камеру на свом телефону. (скида са себе мајицу)

Зои: Фотографије. Оне за које не бих жељела да их мој отац види.

Френк: Мислим да ће ми бити потребно више од тога.

Зои: (скида сву одјећу са себе)

Френк: Лези. Буди креативна.

Овим потезом, Зои изграђује повјерење на начин да дословно показује да нема ништа да крије. Она себе излаже већем ризику и доказује да је вољна ставити и своју каријеру на коцку, као и Френк.          

Ситуација након фотографисања 

Френк је сада прилично задовољан са новонасталом ситуацијом, и они настављају своју “професионалну романсу”. Док обје стране знају да би могли напредовати откривајући тајну оног другог, истовремено знају да и друга страна може одговорити истом мјером, што ће сасвим сигурно донијети међусобну пропаст и једном и другом. Према томе, свака страна ће се трудити да игра лијепо и по правилима.

Није ли то политичко повјерење - дивна ствар?

 

Извор: http://mindyourdecisions.com/

Превео: В. С.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari