Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Иконе модерне уметности: Шукинова колекција

Музеј Фондације Луј Витон, 22. X 2016 - 20.II 2017.

Изложба "Иконе модерне уметности: Шукинова колекција" представља нови искорак у дугорочној сарадњи између Фондације Луј Витон са једне и Музеја Ермитаж и Пушкиновог музеја са друге стране. Колекција Сергеја Шукина је првенствено посвећена француском сликарству и уметницима париске сцене. Квалитет уметничких дела, њихов број и симболични карактер ових ремек дела, али и блиски лични односи које је Шукин успостављавао са уметницима у Француској и Русији дају овој колекцији јединствени статус.

Од краја 19. века Сергеј Шукин, један од водећих московских индустријалаца био је у сталним контактима са истакнутим уметницима и колекционарима као што су Лео и Гертруда Стајн, али је и лично посећивао атељее авангардних сликара као што су Моне, Матис и Пикасо. То је пресудно утицало на ставрање његове фантастичне збирке. Овај визионар модерне уметности имао је у свом поседу укупно 263 дела која су красила његову московску палату. После Октобарске револуције и Другог светског рата колекција је подељена између московског Пушкиновог музеја и санкт-петербуршког Ермитажа.

Изложба "Иконе модерне уметности: Шукинова колекција" траје од 22. октобра 2016. до 20. фебруара 2017. године у париском Музеју Фондацијe Луј Витон. Изложено је 130 дела, укључујући 29 Пикасових, 22 Матисове слике, 12 Гогенових, 8 Монеових, 8 Сезанових, 8 Маљевичевих...

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari