Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Коло

Јелена Јанковић, фотографије

Народни плес спада у део културног идентитета једног народа. Ансамбл "Коло" као институција чува наше традиционално нематеријално (игра, песма) и материјално (национални костим, ношња) културно наслеђе. Показивање различитости подстиче свест о важности очувања. Облици кола код Срба нису разноврсни, али зато постоји богатство у начину извођења и играња, мелодији и фасцинантној орнаментици на ношњи.

Ансамбл Коло је основан 5. маја 1948. године у Београду од стране Владе Народне Републике Србије. Са радом је, званично, почео десет дана касније а прве пробе су одржане у музичкој школи „Станковић. Ансамбл народних игара Србије, како се званично ово друштво звало приликом оснивања, има за циљ да сакупља, обрађује и чува свеопште народно играчко, певачко и музичко благо. Ансамбл Коло на уметнички начин интерпретира игре и песме српског народа и етничких група и популарише их преко својих концерата у Србији и у иностранству.

Ансамбл Коло је у досадашњих 60 година постојања приредило више од 5.000 концерата пред око 10 милиона гледалаца у најпрестижнијим концертним салама:Метрополитен, Палата Шајо, Карнеги хол, Ројал фестивал хол, Опера у Келну, Театар Фениче, Бољшој театар, Опера у Амстердаму, Кембриџ театар и Гранд казино уЖеневи. Своје данашње име Коло, Ансамбл народних игара и песама НР Србије добија 1953. године, а име су му дали сами играчи.

 

Фотографије: Jelena Janković Photography

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari