Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Метеоролог

Евгенија Арбугајева, фотографије

Вјачеслав Коротки је екстремни самотњак. Он је поларник (polyarnik), метеоролог специјализован за Северни пол. Последњих тридесет година живео је на руским бродовима, а од недавно је настањен у Кодоварици, арктичкој метеоролошкој станици, где га је држава послала да мери температуру, снежне падавине и ветрове. Станица се налази на рубу полуострва које задире у Баренцово море. Најближе насељено место удаљено је од њега сат времена вожње хеликоптером. Има жену, али она живи далеко, у Архангелску. Немају деце. Приликом ретких посета Архангелску, тешко се носи са градском буком и саобраћајем. Коротки има шездесет и три године. Почео је каријеру као ентузијаста који је романтичарски замишљао огромне отворене просторе и услове који владају на Арктику. Слушао је о њима на ТВ-у, али никада није сасвим веровао. Поларници су били попут космонаута, истраживачи Совјетског савеза. Данас их је све мање и мање. Ко још жели да живи тако?

Евгенија Арбугајева, фотографкиња која је одрастала у арктичком граду Тикси, два пута је боравила код Короткија. Она каже: „Градски свет му је потпуно стран и он га не прихвата. Дошла сам до њега са идејом о усамљеном пустињаку који је побегао од света због некакве тешке драме, али то није тачно. Он уопште није усамљен. Некако, само нестане у тундри, у снежним олујама. Он нема осећај за себе као што га други људи имају. Као да је он сам ветар, или време.“

 

Извор: newyorker.com     Фотографије: evgeniaarbugaeva.com

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari