Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Шарм аналогне фотографије - Антон Корбијн

Галерија C/O Berlin, 7.11.2015- 31.01.2016.

Галерија C/O Berlin  нуди ексклузивну шетњу кроз ретроспективну изложбу фотографија Антона Корбијна поводом 60. рођендана и обележавања четири деценије рада овог холандског фотографа, видео и филмског режисера, током којих су његови портрети дефинисали јавни имиџ и визуелни идентитет рок звезда, уметника и славних из света филма и култних личности којима је био фасциниран.

Као што су портрети визуелних уметника  од Ај Вејвеја до Рихтера. или  фотографије костимираних аутопортрета који представљају његову личну митологију – Сид Вишус, Запа, Ленон, Присли… Још од 70-их Корбијн као “скривени члан” бендова путовао је на турнеје правећи успешне фотографије, првенствено састава “Дипеш мод “и “Ју-ту”, али и многих других… Међу ране портрете музичара издвајају се млади Дејвид Боуви у својој стидљивости или неподношљив интензитет Мајлса Дејвиса.

Тражећи личну аутентичност у контексту културне индустрије у којој данас доминира лакирани гламур естрадне фотографије., Курбијн је светлописао у свом меланхоличном црно – белом маниру избегавајући линије кроз сирову зрнасту структуру (где је спонтано долазило до замагљених контура) и оштре контрасте, користећи их као ресурс за стил. Њега није занимала савршена фотографија, већ људи.  Његове фотографије говоре и откривају тренутке личне блискости.  бескрајне нијансе интимности, транспонујући тренутке у вечност. На њима се види да је фотографисао неко коме се верује.

Изложбе је подељена на две поставке, у приземљу и на спрату галерије под називом “Антон Корбијн. Ретроспектива Дубине Холандије & 1-2-3-4”, на којој се могу видети портрети рок звезда од којих многе нису виђене. По поглављима изложбе се прати промена у естетици. Од 1989. прелази на колор фотографије уз коришћење филтера, а 1990. његови квадратни портрети имају посебан квалитет који ствара вештачку патину кроз посебну технику штампања.

Његове фотографије су фантастична сведочанства историје рокенрола.

 

 

Приредила: Милена Стефановић

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari