Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Етнографско наслеђе Косова и Метохије

Крушевац, 19.XI 2015 -19.I 2016.

У крушевачком Народном музеју отворена је изложба "Етнографско наслеђе Косова и Метохије" из фундуса Музеја у Приштини. Део драгоцене и веома значајне збирке која се од 1999. године налази у Етнографском музеју у Београду, чине одевни предмети и накит с Косова и Метохије који датирају с краја 19. и првих година 20. века.

Хаљетак, јелек, либада, долама, антерија, само су део одевних предмета које су израђивали професионални мајстори - терзије, а поносно носили виђенији становници косовско метохијских чаршија с краја 19 века. Статусни симбол српских трговаца и занатлија био је џубет. "Одећа је израђивана од чохе, памука, сомота и свиленог броката а украшавана златовезом и чипком. Неизоставни део био је и филигрански накит који је својом лепотом истицао суптилност жена, али и снагу и моћ мушкараца у патријахалном друштву", истиче директорка етнографског музеја у Београду Мирјана Менковић.

Отварање изложбе "Етногрграфско наслеђе" била је прилика и да се крушевачка публика ближе упозна са занатско-уметничким вештинама старих косовско метохијских мајстора, који су настојали да своју свакодневницу оплемене и улепшају одећом и накитом, представе део драгоцене збирке и културне баштине јужне српске покрајине.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari