Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Космичко јаје

Милена Стефановић, designed.rs

"Рађање из јајета" симболише стваралачки чин духа у космосу. Вероватно због тога, ексцентрични Салвадор Дали је поставио велику љуску јајета на крову - тераси своје куће, где је могао свакодневно да помоли своју главу из љуске и тиме изнова и изнова спроводи овај ритуал!

Широм света јаје је симбол повољности, указује на срећу, богатство и здравље. Као симбол првобитног стварања, једно од најстаријих и најопштијих значења јесте космичко или васељенско јаје. Оно представља целину, јаје је свет, цео универзум је у њему. Сугестивно! У скоро свим космогонијским (настанак света) митовима старих народа и култура, космичко јаје је саставни део предања, од  Египта, Грчке и Индије до Далеког Истока и Океаније. Мишљење да се свет развио из јајета универзалан је и јасан симбол са одређеним варијацијама на тему.

Почетни процес стварања почиње када космичко јаје уобличава хаос, а из њега, преполовљеног, испилело је сунце, вода, долази до раздвајања земље и неба и разноврсности живота, природног и натприродног. Наравно, добија енормне димензије, а из јаја су рођени и неки богови и јунаци.

 

Јаје је незаобилазни део бајки и прича митолошког садржаја.

Будући да је култна форма, јаје се негде забрањује за јело. Оно је извор живота на земљи, бесмртности, симбол поновног враћања у живот. На пример, Питагора и његови следбеници уздржавали су се од једења јаја (поред боба и меса) као и припадници орфичког култа, због идеје о сеоби душе у коју су веровали. Данас je то популарна веган оријенација у исхрани. Код хришћана, јаје се не једе само током трајања поста.

Постоји алхемијско јаје мудрости, које се повезује са праклицом, док се у унутрашњости јајета открива тајна “нечег другог”, чија форма и садржај би могли да се преобразе у неки елемент, како су они сматрали, наравно у…злато. Јаје је центар свих запитаности схоластика, шта је пре настало: кокош или јаје, а одговор Силесијуса је да, пошто су једно у другоме (јаје у кокоши, а кокош у јајету), представљају двојност као потенцијал у једном.

Философско јаје у коме настаје двоглави орао...

За мене, један од најлепших рељефних орнамената је јајасти штап, осмишљен у античкој Грчкој.

Јаје је носилац архетипске форме која се назива јајолик или овоид (лат. ovum). Облик му је веома занимљив и подсећа на издужен сфероид. По дужној оси када се преполови однос леве према десној страни је једнак, а по попречној неједнак. Однос симетричног и асиметричног, за многе оформљене облике, једно је од начела које постоје у природи (човек, пас, лист, дрво) или која су створена од стране човека. А по обликовном роду, форма јајета је женсколик. Све што је обло и у хоризонталном положају, повезује се се са могућим значењима трајања, плодности, живота, вечности. Јаје као симбол бескрајног времена…Бранкусијеве скулптуре су фантастичан пример.  Тренутно актуелна изложба...

И хришћанство је дало свој допринос - Васкршње јаје. Ту се уклапа и Космичка идеја хришћанства. Популарна је традиција фарбања и украшавања куваних јаја уз одређени ритуал који га прати и ритуал приликом разбијања љуске уз одговарајућу изговорену формулу - радосни поздрав! Оно које је симбол обнове живота у Христовој вери - васкрсења, боји се у црвену, боју  крви, али и знаку радости. Јаје симболизује континуитет живота, жељу за препородом, скривену унутра и заштићену љуском. Јаје као један од симбола периодичне обнове природе, фарба се на пролеће.

Овај церемонијал озваничен је као Светско првенство у туцању ускршњим јајима “Туцинијада” у Мокрину, које се одржава сваке године на дан празника, а постоји већ осамнаест година и “Васељенско првенство – Туцијада на Балкану” у Оглађеновцу код Ваљева! Ова традиција спада у домен нематеријалне баштине и део је нашег културног идентитета. 

Пјеро дела Франческа користи симболику нојевог јајета и поставља га да виси изнад главе Богородице са малим Христом. Јаје као визуелни симбол савршене форме + Еуклидовска геометрија којом се, иначе, занимао дела Франческа, пропорција, хармонија и симетрија предочавају непроменљивост јајета и целог концепта слике. Једино уметност може да подигне са површине свакидашњи предмет и пусти јаје да вековима лебди над главом човечанства.

Кристифор Колумбо је заслужан за још један термин - Колумбово јаје. Године 1492, он га је поставио на гравитационо поље трпезаријског стола да би показао шпанском краљу да је земља округла. Анегдота је занимљива по томе, јер је Колумбо да би објаснио дворјанима који су коментарисали како откриће нове земље по њима и није неко достигнуће, тражио од њих да поставе јаје да стоји. Пошто они наравно, нису успели у том подухвату, он узима јаје и разбија му врх и тиме га поставља да стоји у месту. На њихов коментар како је то прост и једноставан акт, Кристифор им је одговорио: “Ја сам се први сетио“. (испирисало Вилијама Хогарта (William Hogarth) да наслика Колумбо разбија јаје)

Теслино јаје, приказује и објашњава принципе обртног магнетног поља и модел индукционог мотора. Бакарно јаје стоји (врти се око) на вертикалној оси, на један префињен начин, без разбијања љуске. Експонат се налази у Музеју Николе Тесле у Београду.

Деведесетих година XX века неки уметници користе јаје због његовог савршеног облика, али само због глатке спољашњости. Празно јаје је симбол ове генерације уметника, у време којим доминира воља за излогом спектакла, оно је само љуска, празно, знак принудне лакоће у половичној свакодневици која нас окружује. Нестала је свака мистика, a садржај је у складу са духом времена.


Све до “Лова на велико јаје” у Њујорку који је домаћин овог дешавања, где је узео учешће и Метрополитен музеј, који обележава празник кроз изложена три јаја од 260 скулптура – јаја, разних сликара и дизајнера из целог света, која се појављују широм града током априла, а, у исто време, у музеју су изложена и спектакуларна три од педесет Фабержеових царских Васкршњих јаја.

А можда је, ипак најмилије и најслађе чоколадно киндер јаје које увек садржи неко ново изненађење! 

 

Извор: designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari