Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Међународна изложба: Зелена архитектура у Кини и Србији

Међународна изложба: Зелена архитектура у Кини и Србији биће отворена у понедељак 27. октобра у 18 часова у свечаној сали Архитектонског факултета у Београду.

Изложба је настала као производ заједничке тежње Архитектонског факултета у Београду и издавачке куће Lioning Science and Technology из Кине да успоставе везу између постојеће праксе у домену зелене архитектуре у Кини и Србији.

На изложби ће бити приказан избор од 15 референтних пројеката из Кине и 15 одабраних пројеката из Србијекоји на најбољи начин приказују примену одрживих система за комуникације, осветљење, грејање и хлађење, противпожарну заштиту, на бази којих су креирани аутономни и независни оперативни архитектонски системи или методологије за смањења трошкова становања који директно утичу на унапређење животне средине и заједнице у целини.

Циљ ове изложбе је да представи архитектуру и архитекте као део решења уместо део проблема, како се често препознају, и да скрене пажњу на архитектуру као утицајну проактивна професију која се константо развија ка проналажењу нових модела којима се омогућава боља повезаност између људи и њиховог природног и изграђеног окружења. Архитектура, истовремено, пружа одговор и на различите хуманитарне и еколошке кризе које свакодневно погађају цео свет.

 

Шта је зелена архитектура?
„Еколошка“, „одржива“ или „зелена архитектура“ је део ширег концепта одрживости који је водећа премиса за превазилажење сверастућег броја економских, социјалних и питања животне средине. Циљ је умањити штетне последице људског присуства на планети који је покренуо стручњаке из различитих области да преиспитају своје праксе и потраже корисна решења.

На изложби која ће трајати до 5. новембра 2014, биће приказани пројекти следећих архитеката и пројектних тимова из Кине и Србије:

5+1 Werkhart Group / AGM Group / Allied Architects International / Branislav Mitrović & Jelena Kuzmanović / BLVD / Blagota Pešić / CCDI / Branislav Redžić & Zoran Đorović & Dragan Ivanović / CCTN / Milan Vujović & Budimir Sudimac / DAO Co. Ltd / Dejan Miletić & Jelena Miletić / DC ALLIANCE / Dejan Miljković & Jovan Mitrović & Branko Pavić / FTA Group GmbH / BIRO.VIA / GOA / Kuzmanov & Partners / HM International / DVA : STUDIO / MEDG / Miodrag Mirković / MRD Design Group / Mustafa Musić / Original Design Studio / Spasoje Krunić / W & R Group / Vladimir Lojanica / Shanghai Hyp-arch Architectural Design Consultant Inc / Vasilije Milunović & Stevan Žutić.

Изложбу ће отворити SUN Shoushan, Заменик министра за државну управу за штампу, публикације, радио, филм и телевизију Народне Републике Кине, проф. Владан Ђокић, декан Универзитета у Београду - Архитектонског факултета као и представници кинеске асоцијације архитеката Арцхина и издавачке куће Northern United Publishing & Media Group.

Изложбу организују:
Државна општа управа за штампу, публикације, радио, филм и телевизију Народне Републике Кине
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

Northern United Publishing & Media (Group) Company Limited
Liaoning Science and Technology Publishing House Company
Archina Media Limited, AAU Group

Изложба ће бити отворена до 5. новембра 2014. године.

Извор: http://www.designed.rs/