Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

"Okolo"

Made in CZ

Оkolo је чешка креативна група коју су 2009. године основали Адам Штецх, Јакуб Штецх, Матеј Чинчера и Јан Клос. Баве се разним областима дизајна, архитектуре, уметности, моде и  живота, кроз интернет новинарство, поставке изложби у Прагу, Братислави, Лођу, Лондону, Стокхолму и Милану. Сарађивали су са многобројним компанијама и објављивани у многим публикацијама попут: Depot Basel, SightUnseen, Architonic, Domus, Wallpaper, Modern, Phillips de Pury...Ови млади уметници организују пројекте у којима сарађују са уметницима из различитих области. Повезујући их, они налазе нове контексте и начине да прикажу њихов рад. Адам Штецх и Јан Клос представили су се на BDW конференцији „Иновација на квадрат“, у оквиру Београдске недеље дизајна, одржане у Музеју савремене уметности од 6. до 8. јуна. Тада су говорили о свом раду и о главној теми BDW-а, иновацији.

Шта је за вас иновација?

Адам Штецх: Занимају нас многе ствари у дизајну, а посебно његова презентација, тако да за нас иновација није везана за нове материјале или експерименте са технологијом, већ више за приступ, иновативан начин размишљања и посматрања дизајна као креативне платформе. Мислим да смо иновативни у области презентације у графичком дизајну у издаваштву, креирању нових концепата часописа, изложби и у сарадњи са дизајнерима и уметницима. Мислим да је то наш главни допринос иновацији у дизајну.                                                                           Јан Клос: Да, за нас је иновација у трагању за новим начином презентације ствари које волимо, њиховим повезивањем и излагањем на неуобичајен начин.

Некада се чини да је већ све откривено...Како данас бити иновативан?

Адам Штецх: Размишљањем на другачији начин, али и освртањем на прошлост, на историју из које може да се учи. На пример, наши концепти и пројекти су често везани за трагање за заборављеним или скривеним именима или пројектима из историје дизајна и архитектуре. Има много занимљивих ствари које су људи заборавили и мислим да на тај начин много можемо да научимо. За нас је такође важан и фактор изненађења посетилаца или корисника нашег рада. Волимо да их изненадимо неким открићима са путовања, да то представимо у часописима или на изложбама. Мислим да је и изненађење за нас врста иновације.                                                                                                                                                                                     Јан Клос: Мислим да то мора да дође природно – није могуће једноставно донети одлуку да се буде иновативан, већ треба тражити начин да се побољша нека конкретна ситуација.

Инспирација?

Јан Клос: Инспирација је свуда око нас. Ја као графички дизајнер инспирацију највише налазим у музици, изложбама, природи, скејтборду, модерној уметности…

Какве утиске носите са BDW-а?

Јан Клосс: Атмосфера на манифестацији је била веома срдачна, пријатна, много се људи окупило, размењивали су искуства...Такође, концепт конференције је веома оригиналан. Има много недеља дизајна у свету, али се оне не специјализују за конференције, већ су то углавном изложбе. Било је лепо чути овако занимљива предавања на једном месту.

Планови за будућност?

Адам Штецх: Тренутно размишљамо да направимо Около пиво, јер смо велики љубитељи, а у плану нам је и изложба отварача за флаше, где бисмо волели да представимо пиво из једног другачијег угла.

 

(извор: www.designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari